UTMANINGEN 2006

 

2004

2005        

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2006. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, röd text för dippade arter, grön text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

  Pontus Grönvall
354
Stefan Hage
411
Lasse Olsson
401
Morgan Svensson
397
1 Rödhalsad gås Tjocknäbbad dopping Svartand Balearisk lira
2 Blåvingad årta Dvärgrördrom Tjocknäbbad dopping  Dvärgskarv
3 Rödhuvad dykand Dvärgörn Purpurhäger Kohäger
4 Vitögd dykand Rödvingad vadarsvala Rödhalsad snäppa Örnvråk
5 Gulnäbbad lira Fläckdrillsnäppa Skrikstrandpipare Småtrapp
6 Balearisk lira Wilsonsimsnäppa Fläckdrillsnäppa Rödvingad vadarsvala
7 Stormsvala Trädmås Wilsonsimsnäppa Kaspisk pipare
8 Kohäger Rödnäbbad trut Svarthuvad trut Sumpvipa
9 Dvärgsumphöna Långnäbbad mås Trädmås Rödhalsad snäppa
10 Styltlöpare Skatgök Kärrtärna Fläckdrillsnäppa
11 Tjockfot Taggstjärtseglare Skäggtärna Wilsonsimsnäppa
12 Mongolpipare Balkanspett Större turturduva Präriemås
13 Sumpvipa Sibirisk piplärka Bälteskungsfiskare Trädmås
14 Gulbröstad snäppa Alpjärnsparv Sibirisk piplärka Skäggtärna
15 Vitvingad tärna Rubinnäktergal Vattensångare Sibirisk järnsparv
16 Dvärguv Blåstjärt Ökensångare Guldtrast
17 Fjälluggla Guldtrast Brun törnskata Vattensångare
18 Större turturduva Fältsångare Ökenvarfågel Ökensångare
19 Rubinnäktergal Taigaflugsnappare Svartvit skogssångare Brun törnskata
20 Nordsångare Ökenvarfågel Gulgumpad skogssångare Ökenvarfågel

Poäng

19 10 24 17

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2006.
 

2006-01-01. Året börjar med en rivstart då den Större turturduvan fortfarande är på plats vid Tåstorp i Falköping. Pontus är inte sena att nappa på detta och hotar både Morgan och Stefan med diverse repressalier om dom inte kör honom dit på nyårsdagens morgon. Själv är han så "bakis" att han inte törs köra bil på hela dagen!!
Nåväl, efter en resa i snömodd och liggandes bakom plogbilar i några mil, så kommer gänget fram till Falköping där Bengt & Mona Christensen m fl möter upp för att visa vägen till duvan. Precis framme så ser vi endast några stjärtfjädrar försvinna bakom ett hus, dock hittas duvan igen och alla får sen den bra. Året har knappt börjat förrän det är dags att dela ut poäng!! Pontus kör med taktik och sparar duvan till årets omgång och plockar därför 7 poäng. Grattis till en smakstart på året.

 

2006-01-05. Morgan har gått runt med ett stort grin på läpparna, väl medveten om att Lasse är i Sydafrika och utan duvan i Falköping. Resenären i fråga väntas inte hem förrän idag och då tror ju ingen att han ska tänka på att X-a utan istället packa upp väskor och se till att smälta alla semesterintryck tillsammans med familjen i hemmets lugna vrå och möjligen ta sig tid att redigera lite Sydafrikabilder!

Men inte då, flyget landade på Landvetter på förmiddagen och väl hemma i Varberg så "slänger" Lasse in familjen genom dörren och kastar sig ut i bilen för vidare transport upp till den  Större turturduvan för att hinna få den med på listan innan det mörknar! Taktiken lyckas och Lasse suddar snabbt ut det breda flinet från Morgans ansikte. Möjligen känner han sig hotad inför årets tävling, då han redan ligger sist!! Fler poäng att dela ut. 7 poäng, även till Lasse som därmed delar förstaplatsen med Pontus.

 

2006-05-05. Efter en lång och kall vinter så kommer våren och värmen i början av april. Snön försvinner och en del "enklare" arter börjar dyka upp i landet. Pontus har ju en offensiv lista!! med en hel del lätta att plocka in, men med fru, en liten dotter samt hund som pockar på uppmärksamheten så händer det inte så mycket på hans lista!! Trots flera Fjällugglor och Rödhalsade gäss, sträckande Rödhuvad och Vitögd dykand samt stationär Blåvingad årta och ett par Vitvingade tärnor så blir Pontus lista bara mer och mer lila för var vecka som går!
När nu vårvärmen slagit till rejält så får vi hoppas att de riktigt tunga rarrisarna behagar duka upp så att pulsen kan börja höjas lite i årets UTMANING!?

 

2006-05-12. Pulsen ökar på ytterligare denna dag, då en Rödvingad vadarsvala upptäcks vid Ingelstorps ängar i Skåne och larmas ut vid 12:30. Både helproffset Morgan samt den helslöe Hage saknar denna art och har dessutom med den på listan! Resan planeras och vid 16:30 ska hela listgänget  + Selma ner för att skåda denna notoriskt nervösa art. När klockan är 16:15 så händer det som inte får hända, fågeln börjar bli orolig efter att ha stått och vilat i ett par timmar. Den tar tillvingarna och drar åt öster, för att sedan ses en gång till, då den drar på hög höjd åt NV........

Det var den chansen det :-(  Ingen resa och inga poäng att dela ut.

 

2006-05-20. Maj månad börjar komma i toppform, dock fortfarande lite trögt. Igår den 19:e maj hittas en Skäggtärna vid Ryningen, Hultsfred i Småland. Två av herrarna i tävlingen har den på listan men ingen drar iväg på fredagen! På lördagen sitter Lasse fast med barnen och släpper alla tankar på ett besök i Småland, medan däremot Morgan har dragläge och tillsammans med David A och Bernt-Göran Bäckman så hänger dom in en kanonfin fågel i full sommardräkt!

Morgan plockar sina första sju poäng för året och kliver därmed upp på delad förstaplats!

 

Han som absolut inte skulle dra för att han var ensam med barnen, (och Zita är ju i Norge, så det känns inte rätt att dra,) fick ett glatt SMS från Morgan när han fått kryssa denna fina tärna. Vad som hände sedan vet nog ingen men antagligen började hjärnan koka på Lasse som snabbt fyllde bilen med godis, läsk och chips mm, sen slängde han in de bägge sönerna, med mutor som HUUUR många Happy Meals som helst bara ni håller tyst och följer med och säg inget till mamma, därpå  panikkörning till Ryningen för att få en kort glimt av tärnan. Kan det vara så att omdömet börjar ta slut på denne timide gymnasieläraren??? Eller är det målet 400 som hägrar?

Nåväl, trots allt så ska han få sju poäng och kliver därmed upp som ny ledare i tävlingen.

Stort Grattis Lasse!

 

2006-05-22. VelourPontus är hemma med minsta dottern och kan inte dra under helgen på Skäggtärnan, och som han dessutom tror är med på whiskylistan. Men på måndagen så packar han glad i hågen in Saga och Selma i bilen och drar tvärs över landet för att X-a och plocka poäng på listan. Troligen så har han glömt vissa vitala basic-punkter inför draget, för tärnan larmas tidigt på förmiddagen, då sedd på hög höjd dra söderut??!! Han stod väl med blöjbyten upp till hakan och glömde läsa hela larmet!!

Nåväl, på kvällen , väl på plats vid Ryningen, så ringer han Hage och undrar var tärnan är! Hage undrar i vilket fysiskt skick den gode Pontus hamnat i som gör detta drag med två värnlösa barn som ej kan försvara sig mot sin galne far ;-)  När förklaringen gått fram får han dessutom reda på att skäggtärnan, den var med på förra årets lista och borttagen från årets... Totalt nederlag :-(

Att han dessutom missar att dra på Vitvingad tärna i Skåne, som ju hade varit ett mer lönande drag vill han inte ens kännas vid!


2006-05-24. Storyn fortsätter,,,, Skäggtärnan, nu en ny individ betydligt närmare, hittas i Draven i Småland. Pontus som troligen är lite härsken över måndagens miss, och dessutom ensam på jobbet eftersom de flesta tagit ledigt inför Kristiflygar-helgen, klarar inte pressen utan kastar sig i bilen och drar de ynka elva milen in till Draven. Väl på plats hängs tärnan enkelt in!! Nr 347.

Om det nu är faan själv som flyger i ordningsamme Pontus eller om han börjat med tyngre droger lär vi aldrig få veta, men väl i bilen så tycker han att en Sandtärna som upptäckts vid Sundstorp i Värmland inte är så himla långt att dra på, troligen hinner han ju hem i tid för att packa om och dra till Öland med Morgan o Lasse senare på eftermiddagen! Även detta 85-mila!!!! drag slutar väl, så X nr 348 är inhängt och klart. Inga av arterna är dock med på listan så där är han fortfarande delad tvåa!

 

2006-05-26. Pontus är nog inne i ett stim, för turen är fortfarande med honom. På Öland upptäcks en Vassångare vid Klosterholmen uppe vid Hornsjön. De glada Ölandsresenärerna drar dit på eftermiddagen och hänger enkelt in denna mycket karismatiska sångare. Pontus plockar på och detta blir hans 349 art. Snabbt marscherat av denne ambitiöse unge man:-)

 

2006-06-25. Sommarstiltjen har kommit runt midsommarhelgen, och alla slappnar av och förbereder festande och sociala aktiviteter. Pontus är därför inte riktigt i fas när en Tjockfot hittas vid Nabben i Skåne den 24 juni eftersom han troligen var så bakis att han inte ens visste var bilen var parkerad....

Iallafall så packar han in familjen i bilen vid middagstid på söndagen då han är nykter igen, och flänger ner för att få en skymt av denna vadare.

Art nr 350 för Pontus är en klockren front på alla och fem nya poäng på whisky-listan vilket innebär en fin andraplacering. Äntligen börjar det hända lite på listan!!

 

2006-07-21. Värmen har lamslagit hela skådarsverige, men en man på Utlängan (LG) ger inte upp utan ser till att hitta igen Fläckdrillsnäppan som sågs den 23 juli förra året. Efter att larmet gått så tog det ca 5 sekunder innan telefonen ringer hemma hos Hage. Lasse är otroligt het och hinner knappt lugna sig för att fråga om det passar med en resa till Blekinge, han satt nog redan i bilen, fullt resklar. Hage konstaterar redan innan Lasse hann att ringa, att det är kört med detta drag. Besök väntas och det ska städas, handlas och förberedas..... Lasse ringer vidare och lyckas till slut komma iväg med ytterligare tre Varbergare och får senare på kvällen sin hett efterlängtade 400: e art (Stort  GRATTIS!! Välkommen i klubben ;-)) Dessutom har han, vis av föregående års listor, sett till att plocka med den på listan och plockar därmed tio fina poäng och ser till att dra ifrån på listan.

Morgan jobbar och jobbar och har inte läge att åka, Hage har huset fullt av folk och kan inte åka!  Pontus är ute och seglar och kan inte åka, så dom tänkte att nu är det kört!

Men dagen efter så kommer ett efterlängtat larm, DEN ÄR KVAR! Morgan kommer inte iväg förrän dagen efter men nu har Fläckdrillen bestämt att Utlängan är en bra ö att vila upp sig på. Även Morgan får tio poäng och ser till att bibehålla avståndet till Lasse.

Hage har fortfarande huset fullt av folk som aldrig verkar vilja åka hem! Men på tisdagen så ska dom till Göteborg, och då kan man ju alltid se till att dra. Även denna gång så går det bra och den tredje tiopoängaren, och Hages första poäng på listan, delas ut.

Pontus snedseglar hem och sen börjar en orolig tid med en del måsten och lite jobb att sköta! På fredagen den 28 packar han in sin Kerstin och minsta dottern Selma och drar även han för att få ett tungt kryss (351) på listan. Hur det är med geografikunskaperna hos Pontus vet tävlingsledningen inte, men tidigt på morgonen ringer det på Hages mobil och frågan om "Var går färjan?" får en ju att undra hur han lyckats plocka ihop så många som 350 arter!! Tyvärr så är Pontus den ende tävlande som inte tippat på denna fina vadare och blir därför utan poäng på whisky-listan.

 

2006-09-05. Hösten börjar göra sig påmind och unge herr Pontus får stora skälvan när en Stormsvala börjar larmas frekvent utanför Höganäs hamn i Skåne. Han drar som en oljad blixt och lyckas med att pricka in en down-period hos denna svårsedda lilla havsfågel. Den ses regelbundet fram tills Pontus korsar Hallandsåsen, för att sedan hålla sig borta tills herr Grönvall åter styr kosan mot norr och troligen är han väl på exakt samma ställe på Hallandsåsen när svalan återupptäcks för att sedan kunna beskådas HELA kvällen :-((

Den harrang med svordomar som hördes i BMW:n på hemvägen vill nog ingen höra.

 

2006-09-06. Att det finns äckligt lediga lärare i tävlingen gör väl livet till ett ännu större helvete när samma stormsvala larmas under morgonen och förmiddagen på samma plats i Skåne och man dessutom vet att kameraförsedde Lasse står där och plåtar för glatta livet för att sen sälja massor av snuskigt fina bilder till diverse tidskrifter världen över!!

Pontus svarar med sprucken röst när först Lasse och sen Stefan ringer och kollar läget.

"-När drar du?" -Jag kan inte, möten, möten och åter möten....  -Hoppas den drar dit pepparn växer, eller, alternativ två, att den stannar tills ikväll!!
Som väl är så fortsätter larmen att trilla in och vid halv fem på kvällen så drar en snickare, en reklamman och en styckare ner för att kika på svalan.

Väl på plats så inser en mycket vilsen skara Varbergsskådare att senaste larmet var vid 16.30 och därefter inget!! Vad göra, omgruppera och leta på ytterligare ett ställe längre österut, där den setts tidigare. Väl där så kommer så klart larmet om att den återupptäckts på första stället. Snabb omgruppering igen, för att få nästa larm när de kliver ur bilen "Drog iväg, troligen ej kvar!!!" Gänget drar åter mot öster för att på nytt få larmet, "Stationär, rörlig" och nu vore det väl själve f.....n om dom inte ska hinna fram i tid, för nu börjar ljuset försvinna!! Och visst, Stormsvalan är kvar, men flyger sakta utåt och ses endast en kort stund för att sedan försvinna bakom vågor och tilltagande mörker!!

Strunt i de för här kommer ytterligare sju svårfångade poäng till Pontus som kliver förbi Morgan och intar en hedrande andraplats. Grattis till en svår rackare!

 

2006-09-10. Trodde ni att det är ett gäng solidariska medtävlare så tror ni fel, vilket framkom tydligt dagen efter att gängets notoriske jumbo hade arrangerat stor kräftskiva i trädgården med diverse festiviteter runt ikring och där hela gänget deltog med glatt humör till långt fram på småtimmarna.
Att det hade larmats en Bergsångare tidigare under dagen vid Torhamns udde i Blekinge borde ju inte påverka deltagarna till att vara dragsugna, då ingen hade den med på whisky-listan, dvs. inga poäng att plocka in, men ack vad man bedrog sig!
På morgonen då Hage slet med arméns sjukhustält, kräftskal i drivor, ölglas och utspillda gamla snapsar mm. så larmar en i tidigare stycken omnämnd lärare att jovisst, Nu ser vi den!!!
Med berått mod och utan medkänsla hade alltså hela festgänget satt sig i bilen, dragit snabbt och lätt och kryssat hej vilt!! Är det inte för jä..ligt så säg!!
Som väl var så plockades ju inga poäng så den näsbrännan har väl gått över till nästa tävlingsår ;-)

 

2006-10-14. ÖSTRA ÖLAND.... OKTOBER .... Visst är det ljuv musik! Gänget har för andra året bokat in boende på Segerstads fyr och vilket innebär perfekt boende mitt i fågelstimmet.

Förra året gav ju ett bra facit där flera av deltagarna fick X och fina poäng på listan (trosts missad Rödhalsad gås).
Året blev något sämre men Pontus fick klämma in en hett efterlängtad Bergtaigasångare som höll till ett par hundra meter söder om fyren. Därmed klämde han in sitt nionde X för året och ståtar således med 354 sverigearter.

 

2006-12-31. AND WE HAVE A WINNER!!! LASSE OLSSON som äntligen fick tvåla dit snickar´n, som trots den självsäkerhet han haft under året endast hamnade på en neslig tredje plats. Lasse plockade under året tre goa arter men det räckte ändå till seger med fina 24 poäng. Pontus som hade goda förutsättningar att plocka hem årets whisky-lista hamnade på en andra plats med 19 poäng, även han tre inprickade arter, men då avstod han från att dra på Rödhalsad gås i Skåne, vilket med facit i hand inte hade hjälpt så mycket. En säkrare lista med fler tärnor och små gröna östliga sångare hade fixat en solklar seger ;-). Tätt efter kom Morgan med sina 17 poäng och två inprickade arter. Åter på efterkälken hamnade Stefan som plockade in 10 poäng och en art på listan!! När ska han lära sig?


Skådaråret var måttligt händelserikt fram till i september men när väl hösten kom så hända absolut ingenting! Dom riktigt tunga arterna uteblev, så året kommer väl inte att framstå som ett av de bättre om man jämför med t ex. 2005.

 

Nåväl, dax att avrunda och hylla den som hyllas bör. STORT GRATTIS LASSE. Snyggt jobbat. Äntligen tronskifte :-) Träning hjälper, helt klart!!

 

© Stefan Hage 2006. E-post adress stefan@birds.se