UTMANINGEN 2007

 

2004

2005 2006      

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2007. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, grön text för dippade arter, röd text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

  Pontus Grönvall
361
Stefan Hage

415
Lasse Olsson

408
Morgan Svensson
400
Torbjörn Vik

382
1 Rödhalsad gås Svartand Svartand Större lira Vitögd dykand
2 Blåvingad årta Dvärgrördrom Tjocknäbbad dopping Balearisk lira Balearisk lira
3 Rödhuvad dykand Dvärgörn Purpurhäger Kohäger Purpurhäger
4 Vitögd dykand Eleonorafalk Örnvråk Örnvråk Ormörn
5 Gulnäbbad lira Rödvingad vadarsvala Dvärgörn Eleonorafalk Rödfalk
6 Balearisk lira Wilsonsimsnäppa Rödhalsad snäppa Rödvingad vadarsvala Eleonorafalk
7 Kohäger Trädmås Skrikstrandpipare Kaspisk pipare Mindre sumphöna
8 Dvärgsumphöna Långnäbbad mås Wilsonsimsnäppa Sumpvipa Rödvingad vadarsvala
9 Styltlöpare Kärrtärna Svarthuvad trut Rödhalsad snäppa Wilsonsimsnäppa
10 Mongolpipare Skatgök Präriemås Svarthuvad trut Trädmås
11 Sumpvipa Blek tornseglare Trädmås Trädmås Spetsbergsgrissla
12 Gulbröstad snäppa Balkanspett Kärrtärna Skatgök Blek tornseglare
13 Vitvingad tärna Sibirisk piplärka Sibirisk piplärka Skorstensseglare Alpseglare
14 Dvärguv Alpjärnsparv Sibirisk järnsparv Alpseglare Kalanderlärka
15 Fjälluggla Rubinnäktergal Bruntrast Blåstjärt Sibirisk piplärka
16 Klippsvala Blåstjärt Vattensångare Bruntrast Beigekindad skogstrast
17 Rubinnäktergal Guldtrast Ökensångare Vattensångare Stäppsångare
18 Nordsångare Fältsångare Masktörnskata Fältsångare Ökensångare
19 Rödhuvad törnskata Taigaflugsnappare Ökenvarfågel Ökensångare Bergsångare
20 Tallsparv Ökenvarfågel Rödögd vireo Ökenvarfågel Nordsångare

Poäng

33 24 37 27 17

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2007.


En ny storkryssare hälsas härmed välkommen i gänget. Torbjörn Vik, som har en hel del lätta arter att plocka in med på listan. Räcker detta eller får han en match av Pontus som i år har laddat för att plocka kvalité och inte kvantitet! Nåväl, det får vi se om ett knappt år :-)

 

2007-02-01 En Rödhuvad dykand hittas vid Näsbyholm i Skåne. Nu får vi se om Pontus börjar offensivt eller om han ligger och såsar som vanligt......

 

2007-02-21 Mitt i vinterns värsta snöoväder och storm så hittas en Sibirisk Järnsparv den 18:e februari vid Flisviken på Gotland. Att den ligger på Lasses lista gör honom inte mindre sugen att dra, men det är väl en viss lärartjänst gjorde väl att han inte kunde dra direkt på söndag natt?!
När sen magsyran blev för svår så började antagligen operation övertalning bland kollegor på jobbet samt gnäll och gny i hemmet för att det var SÅ SYND om Lasse som inte har denna fina art.

Hur som helst så lyckas han dupera hela gänget och glad i hågen sätter han sig i sin stridsvagn (tror han att det är) och kör i snöyra till Oscarshamn för att ta färjan över till ön. Väl på plats så väntar bilkörning i värsta snöovädret på flera decennier innan han är framme på plats. Någon timmes vila i bilen hinner han nog med innan det är dax att invänta gryningsljus och chans att få se den efterlängtade lilla sibiriska juvelen. Och visst, DEN ÄR KVAR, puh.

Därmed tar årets utmaning fart för Lasse plockar med denna art 10 fina poäng och tar såklart ledningen. Stort GRATTIS Lasse!

Det vi inte får veta är att på hemvägen så finns knappt en körbar väg i hela södra Sverige, men vad gör väl det! Lasse har ju en stridsvagn så den går att köra precis överallt!!?

Väl hemma så hinner han knappt hälsa på sin familj innan han kastar sig på datorn för att uppdatera hemsidan, alla X på C300 samt se till att printa ut fina välkomstkort för de frånvarande i utmaningsgänget som valt att åka till Marocko. Lasse hämtar med ett jätteflin på läpparna Morgan på Landvetter och levererar en besk medicin direkt när han landat på svensk mark igen :-)

 

2007-03-16 Lasse fixar till en storartad segerfest, efter att ha plockat hem förra årets seger, som blev en ganska tät omgång, och där Lasse med sina 24 poäng vann med endast fem poäng före Pontus och sju poäng före Morgan. Det bjöds på mängder av god mat och gott vin till allas belåtenhet, så det får han gärna göra om.
Kvällen började storartat med att Morgan lyckades grundlura Pontus att tro att Morgan endast skulle ta med en simpel flaska Bells, för att den där Lasse, han förtjänade inte bättre!!!  Och dessutom skulle Hage ta med en "ÖPPNAD" flaska Famous Grouse!!

Vilka nedriga medtävlare. Att sjunka så lågt. Pontus medarbetare tyckte att "det var ju ena skitstövlar!?

Lasse blir uppringd av Pontus som är lite sen, och spinner vidare på Morgans skämt och beklagar sig djupt om vilken skit-whisky han fått och hoppas att åtminstone Pontus har såpass kurage att han tar med en RIKTIG maltwhisky!

Pontus går på allt med hull och hår och de övriga i gänget garvar rått då han väl på plats ser att det bara fanns fina whisky-sorter på prisbordet.

Efter all mat blev det en hel del provsmakande och mycket fina bildvisningar från hela gänget, då alla varit utrikes under den gångna vintern. Mexico, Belize, Sydafrika, Thailand och Marocko stod på menyn och resfebern blev inte mindre efter att ha fått se alla fantastiska bilder.

Kvällen avslutades lugnt och städat?? Börjar gubbarna tackla av!!

Stort tack för en mycket lyckad och trevlig bjudning Lasse!!

 

2007-04-08 En Vitögd dykand dök upp vid Ringsjödammen, Fulltofta i Skåne den 1:a april. Både Pontus och Torbjörn saknar arten, men ingen tillhör kategorin snabbdragare och dom resonerar som vanligt att den kan man ju vänta länge på, en så pass vanlig art. Pontus är så iskall att han drar till Florida i två veckor, men Torbjörn mal sakta och säkert på och får tummen ur på Påskdagen, då han drar och lyckas på så vis plocka sina första SJU poäng! Välkommen in i gänget! Bra start på whiskylistan.

 

2007-04-08 En Alpseglare ses kort vid Borgeby våtmark i Skåne. Både Morgan och Torbjörn har den med på sina listor men seglaren behagar dra efter ett kort tag och gav inga poäng denna gång.

 

2007-05-02 En Sibirisk piplärka hittas vid Stenåsabadet på Öland den 1:a maj och har vänligheten att stanna kvar ytterligare en dag. Både Lasse och Stefan har lucka på arten och är ytterst dragvilliga, ja så dragvilliga att dom glömmer att ringa sina medtävlare Torbjörn och Pontus som bägge saknar arten. Koma, stress eller helt enkelt dåliga medtävlare kan man spekulera i!! Dåligt samvete framkallades hos vissa i gänget iallafall.....

Första larmet kom vid 05.30, Lasse ringer sin vana trogen Stefan och väcker honom ur dvalan,  färden startade vid 06.00 och strax efter nio på morgonen kunde Sib-pipen kryssas på behagligt avstånd. Stort jubel, bägge plockar SJU poäng och Lasse kliver snabbt upp på fina 17 poäng (mycke sibiriskt e de!!)
Pontus gå hemma och är lite lack på att bli lämnad i sticket, så han ringer till Torbjörn som även han saknar Blåvingad årta, då det ligger en hona sådan sedan den 29 april vid Fiskarehusdammen, Fulltofta i Skåne. Herrarna drar dit under eftermiddagen och får se fågeln kanonbra. Pontus plockar sina första TIO poäng  för året och hamnar på en fin andraplats framför Torbjörn och Stefan med sju poäng vardera. Stort GRATTIS alla nya X-are!

 

Kvar på jumbo återfinns en snickare (med 0 poäng) som håller fanan högt och har beslutat att inte dra på arbetstid, utan endast när han är ledig!! Kan undra hur länge det håller i sig?
Tävlingsledningen har på känn att det är sviter av tidigare års framgångar och stenhård träning som gjort Morgan lite utsliten och vek på äldre dar!

 

2007-05-14 Efter en smärre invasion av Vitvingade tärnor i Skåne med observationer på flera olika lokaler, så hittades till slut även två fåglar vid Draven i Småland. Efter diverse hot och påtryckningar från Lasse och Stefan så får Pontus till slut tummen ur och drar, för vilken gång i ordningen vet tävlingsledningen inte! Draget lyckas och Pontus plockar ytterligare TRE poäng. ÄNTLIGEN, stort grattis till en riktig skammis!!

 

2007-05-18 Vännerna i whiskytävlingen är inte alltid att lita på! Den gode Pontus har dränkt sin mobil i den ädla drycken whisky med enda resultat att den slutade att fungera. Spriten dödar:-)

Därför litar han alltid på att vännerna ska ringa när det larmas. Det ringdes också titt som tätt, och denna dag larmades en Rödhuvad dykand som setts vid Rönnen i Skåne. Vad som inte framkom var att ankan hade flugit iväg åt väst!!

Pontus drar på en given dipp, och låter ganska uppgiven då han ringer fram på aftonen för att berätta den dystra nyheten! Trist för Pontus :-(

 

2007-05-20 En mycket oväntad Ökenvarfågel hittades på kvällen av Gert Hermesgård vid Lövstaviken norr om Falkenberg. De dragbara, dvs. Lasse, Pontus och Torbjörn var på plats ganska snabbt och fick glatt kryssa denna riktigt tunga art. Morgan, ännu ej hemkommen från Polen hade ingen chans så klart. Däremot Hage hade utan problem hunnit med om han bara kunde lyckas hålla rätt på sin telefon och svara på de massor av missade samtal som displayen visade!! Dessa eländiga släktkalas:-(

Fågeln sågs fram till kl 22.30 så förhoppningarna var stora om att kunna hitta fågeln morgonen efter men trots mer än 20 skådare på plats så lyckades ingen leta rätt på pippin! Möjligen kan regn och dåligt väder ha gjort att varfågeln inte ville visa sig.

Alla hade ju inte denna blytunga art på whiskylistan men den blixtsnabbe Lasse plockar ytterligare en TIO-poängare och tar en solklar ledning!! Stort GRATTIS Lasse.

 

2007-maj-juni Under perioden 20 maj till 5 juni så var det förhärskande ostliga vindar och ett ganska massivt inflöde av mer eller mindre roliga östliga arter. Av arter med tyngre dignitet och som dessutom finns med i årets lista kan nämnas Sumpvipa, Eleonorafalk, Fältsångare, Dvärguv och Kalanderlärka hittades i de östliga delarna av landet, vissa stannade endast mycket kort medan andra var kvar i flera dagar och lätt hade kunnat kryssas! Dessutom hamnade en del "lättare och väntade" arter i landet, bl. a. Rödhuvad törnskata och Mindre sumphöna!

Av detta inflöde plockades alltså INGET IN av dessa "passiva" deltagare i årets UTMANING??

Man skulle ju annars kunna tro att årets nykomling skulle vara mer het på gröten, men icke, han går mest och dräller i sin trädgård och letar en massa sub-rarrisar och annat trams! Klubb Tomt100 är kanske mer attraktiv!!
Pontus är ytterligare en i gänget som skulle kunnat plocka dryga 20 ytterligare poäng genom lite mer offensiv skådning!

Hage skulle också kunnat ge Lasse en match genom att hålla sig vaken och ha mobilen med och ett riktat drag till Horsten i Uppland!

Men inte, alla låter herr Olsson behålla sin ledning ytterligare ett tag! Är det taktik, otur, eller ren slöhet?! Året är ju inte slut ännu, så massor hinner att hända, och snart hamnar kanske Lasse i bakvattnet!!

 

2007-06-10 En riktig stänkare hittades vid Älviken, Södermanland den 8 juni, nämligen Sveriges första sjungande Cettisångare (tidigare finns två fynd av ringmärkta fåglar). Den larmas som osäker men bestäms säkert dagen efter. Då ingen i årets UTMANING hade arten på sin lista så kunde man tro att den skulle få sitta där i godan ro och sjunga utan att få Varbergsbesök, men inte!!

Som alla vet sedan tidigare så finns det någon i gänget med de flesta nerverna på utsidan och ett sådant här tillfälle att klättra ytterligare ett pinnhål upp, det kan ju bara inte missas!!

Med diverse hot och spetsande av diverse whisky och drinkar kvällen innan (då det var stor festivitet hos paret Vik, enligt envisa rykten en mycket trevlig sådan) så böjde sig ytterligare två i gänget för påtryckningarna och följde med på denna 100mila-resa.

Som tur var så fick ju alla deltagare både höra och se denna fantastiskt vackra fågel mycket fint under långa stunder då den hoppade helt öppet i busktopparna eller hur var det nu egentligen ??

Nåja, tre glada herrar klättrar ett snäpp upp och gör stämningen ännu tätare i den totala toppstriden ;-)

Som det ser ut idag så blir snickar´n sist att kliva över den magiska 400-gränsen och Lasse kommer att vara den förste i Sverige över 450!

 

2007-06-17 Så kommer det då, larmet som vissa i gänget väntat på sedan 1996! Nämligen BLÅSTJÄRT, denna gången en sjungande hanne straxt utanför Kiruna!
Morgan är redan i landets norra delar och har nog en riktigt fin chans att kryssa denna blå juvel men hur är det med de andra i gänget!? Kommer Hage att dra eller är jobbet allt för lockande?

Tåg fram o tebaks kostar som ett helt tåg och flyg är endast marginellt billigare, men  då sparar man mer än ett dygn i tid. Är fler herrar i listan intresserade tros!! De närmaste dagarna kommer att visa hur det blir!!

 

2007-06-18 ÄNTLIGEN, efter 48 dagar sedan den första fågeln dök upp i landet, så får Pontus tummen ur och fixar ett jobb i Uppsala för att få chans att dra till den Vitögda dykanden som hållit till vid Nylandadammen utanför Harg i Norduppland. Dock var denna långstannare inte helt lätt, och den gode Pontus hade efter många timmars letande börjat tappa sugen och istället börjat kryssa fjärilar, då han på tillbakavägen från området plötsligt får syn på denna hett efterlängtade anka!

SJU goa poäng renderar den äntligen och egentligen skulle väl Pontus ha några extra "tålamodspoäng" för att han väntat så länge, men övningsledningen avslog genast denna tanke!

GRATTIS Pontus till ett fint kliv närmare toppen! Bara sju poäng kvar, sen kan du sudda bort det stora flinet i Lasses ansikte :-)

 

2007-06-21 Efter 75 missade mobilsamtal och otaliga inläsningar på mobilen så hamnar Morgan tillslut i mottagningens land igen! Efter ett snabbt samtal till Hage konstaterar han att Blåstjärten fortfarande är kvar vid Koivuvaara, straxt norr om Kiruna! Kruxet är att han befinner sig ca en mil utanför Ammarnäs och bussen går nästa morgon kl. 08.00.

Detta X kan han dock inte missa och kör därför upp sin nyförlovade Lena ur sovsäcken kl. 04.00 och driver henne hårt för att hinna ner till bussen. Vad som händer där på fjället lär vi aldrig få vetskap om, men Lena blir rejält sjuk på nervägen och sätter spår längs hela vandringleden ner...

Morgan märker knappt någonting, utan ser till att hinna med bussen. Dagen går sedan åt till att färdas i buss först till Sorsele, och sedan vidare till Gällivare, där dom tar hyrbil för att transportera sig de sista 11 milen. I Kiruna har Morgan upptäckt att Lena faktiskt är rätt så illa däran och ser till att få in henne i ett hotellrum för vila och återhämtning, och drar sedan själv upp till Blåstjärten som han får se kanonbra! Därmed får tävlingsledningen hälsa även Morgan välkommen in i tävlingen! SJU fina poäng renderar denna blå juvel.

Natten efter har dessutom Hage med sällskap (Karl-David och Annika) kommit på plats efter ett dygns bilkörning. De stämmer träff med Morgan och Lena, som nu kvicknat till och åter är på benen.

Klättringen upp till toppen är krävande och har man inte ätit på en halv dag så blir allt lite tyngre och jobbigare.

Gänget är på plats vid 21-tiden och väntar ivrigt till framåt 23.15 då inget har hänt förutom att hungern har blivit väldigt påträngande. Modstulna börjar alla vandra ner igen och får efter tio minuter besked om att "Nu sjunger den för fullt"!! Ingen i gänget orkar vända, men däremot rusar Hage ner till bilen och slänger i sig mat och rusar tillbaks mot toppen. På uppvägen möter han alla skådare och har således ingen koll på fågeln! Vinden tilltar och det blir allt svårare att höra något sjungande överhuvud taget. När klockan passerat 01.30 börjar Hage sin vandring neråt och får på tillbakavägen ÄNTLIGEN höra några sångstrofer från fågeln, men den var omöjlig att få syn på! Nåja, inte så skoj, men en ny art iallafall! Ytterligare SJU goa poäng till Hage som klättrar uppåt på listan!

 

2007-06-23 Jantelagen råder!! När man väl har fått tummen ur och förpassat sig till ljuset och de miljarder myggornas paradis, dessutom plockat in en hett efterlängtad blå juvel, och ett kort ögonblick kunnat njuta av detta, så börjar det larmas från Öland. Åter igen på en midsommardag, då Sveriges skådare ska ligga till sängs, bakfulla och slöa! Och vad larmas då, jo en Dvärgrördrom!!!!

Hage har den på sin lista men "hinner inte dra" Däremot får Lasse m fl. som är relativt snabbt på plats kryssa denna mycket medgörliga pippi! Grattis, din lyckans ost!

 

2007-07-01 Aldrig får man vara nöjd! När nu Lasse väl förpackat sig på en otillgänglig ö (Gotland) och landets tredje Trädmås dessutom hittas söder om Fäholmen i Blekinge, lååååångt bort från Lasse som ju borde stanna på ön ytterligare nån vecka, och Morgan & Hage är tillräckligt alerta och dragsnabba för att hinna med arten, så visar det sig att herr Olsson, den filuren, sitter på färjan ungefär samtidigt som snickar´n och den slöe får kryssa denna rara lilla mås!

Alla försök att skrämma bort måsen från Blekingekusten visar sig fungera mycket dåligt (varken voodoo-måsar, örn-tricket eller alla försök att slänga stenar på den, Lena föreslog till och med att "Varför sköt ni den inte!!") vilket gjorde att vid 18-tiden samma eftermiddag så stämplar även Lasse med familj in samma lilla raring på listan!

Nåväl, Morgan plockar in sitt andra kryss på listan på en dryg vecka, Hage sin tredje och Lasse sin fjärde för året, inga sura miner utan alla får TIO ståtliga poäng. Stefan klättrar förbi Pontus och hamnar på andra plats, Morgan kryper närmare och Lasse befäster sin fina ledning!

Torbjörn är också fast på Gotland, men han hann inte att boka om sin färjebiljett (eftersom Lasse bokade om alla turer två dagar framåt!) så han får glatt stanna på ön ytterligare ett tag. Tobbe ber nog till andra gudar än de som Hage o Morgan tillbad under förmiddagen, och hoppas så klart att den stannar till tisdag, då han har chans att dra på måsen!

 

2007-07-03 Att tidigare nämnda Trädmås behagade stanna i fler än en dag blir vi alla varse! Torbjörn kan ta det lugnt från Gotland, lugnt köra hem och hämta sin familj, lugnt glida ner till Blekinge och lugnt hänga in måsen för att sedan i lugn och ro ägna sig åt sociala aktiviteter med familjen, släkt o vänner. Allt utan att känna sig stressad och uppjagad! Helt olikt alla andra i tävlingen?! Det är bara att gratulera till TIO goa poäng. Torbjörn klättrar ikapp Morgan på listan och ser till att dela jumbo-placeringen.

 

2007-07-05 Även Pontus, som avbrutit en treveckors seglats med familjen för att komma hem och torka till (om det var kläder eller lever som behövde torkas förtäljer inte historien) hinner med att dra in denna Sveriges första dragbara Trädmås, och plockar sitt 360: e X i landet! Stort Grattis.

Däremot går han emot strömmen och undviker arten på listan och missar därmed poäng på detta drag!!

 

2007-07-20 En Rödhalsad gås som höll till med en flock vitkindade gäss upptäcks den 11 juli i Göteborgs södra skärgård. Pontus har glad i hågen dragit iväg och X-at denna vackra gås och SMS-ar snabbt Stefan o Lasse. Gåsen fördöms snabbt av de gamla rävarna som en förrymd burfågel, men visar sig vara en omärkt 2K-fågel! Om den är spontan eller inte får väl högre ort avgöra. Efter vilda diskussioner fram och tillbaka så har övningsledningen fattat beslut om huruvida denna gås är värda poäng eller inte. Beslutet faller till Pontus favör, som därmed plockar TRE nya poäng vilket gör att det endast skiljer ett poäng mellan Hage o Grönvall! Ska man gratulera eller inte?

Gåsen flyttar sig senare söderut och hittas även i Varbergs kommun, vilket gör att den "genast känns väldigt spontan" och kryssbar i kommunen!!

 

2007-10-03 Efter en ganska fågelfattig sommar som inneburit skrivkramp ska tävlingsledning försöka att sammanfatta perioden mitten juli - september. I avdelningen havsfåglar hittar vi fynd vid Hovs hallar i Skåne den 28 & 29 juli. Ingen av herrarna Pontus, Morgan eller Torbjörn håller sig på plats och blir poänglösa. Tunga vadare hör sommaren till och en Mongolpipare hittas vid Böste i södra Skåne den 4 augusti. Pontus väljer än en gång familjen vilket innebär 7 missade poäng! Torbjörn  avstår från att dra på en ganska förutsägbar Ormörn som sågs sträcka ut från Öland för att sedan kunna följas ner till Nabben den 5 september. Han missar även en Rödfalk vid samma lokal den 17!

  Årets verkliga clou, tillika ny Sverigeart var den Mindre albatrossen som sågs sträcka utmed Skånes västkust den 8 juli! Fågeln kunde följas ner till Danmarksbron där den vände upp mot Lommabukten där den efter att ha rastat några kortare stunder på vattnet och dessutom haft en praktfull show för skådarna på plats, plötsligt väljer att DRA IN ÖVER LAND!! Detta är inte möjligt! Alla utom Torbjörn befinner sig några mil från platsen på väg ner mot bukten, då de möts av detta larm! ELÄNDE....

  En Småtrapp hittas i Nora-trakten den 29 september men är inte med i listan så därför skrivs inte mer om den!

 

2007-10-28 En av höstens presumtiva gäster hittas vid Närsholmen på Gotland, nämligen en hane Tallsparv. Pontus har den på sin lista men sin vana trogen detta år så inväntar han arter med tyngd och kvalité och låter bli att dra på arten! Detta innebär att han därmed sumpar årets chans att ta en andraplats!!? Nåväl, året är inte slut ännu, så mycket kan hända....

 

2007-11-24 När man äntligen trodde att man åtminstone hade lilltån på pallen, så får man åter se att ordningen är återställd, då det hittas en Kohäger vid Tuna, utanför Ryssby i Småland!

Morgan som är utan larm har en halvtimme innan larmet snackar med Lasse som lovar att ringa om det larmas något tungt! Det visar sig vid närmare eftertanke stämma väldigt illa med verkligheten, då Pontus hinner ringa direkt efter larmet och påtala för Morgan att hans nr 400 står och väntar i Småland. Morgan hinner dra tillsammans med Torbjörn och Flådde och är väl halvvägs inne i Småland innan Lasse, behagar ringa och påminna vännen om att ett kryss finns på plats! Om det var kärlek som hindrade eller om Lasse hoppades på en tidig skymning (och dipp-drag) får vi väl aldrig veta, men Morgan och gänget hinner fram i tid för att kryssa!! STORT GRATTIS och välkommen i 400-gänget Morgan, och till TIO avgörande poäng!! Pontus som också har hägern på sin lista hinner inte dra på lördagen, då familjen och annat behöver plats i tillvaron, men på söndagen är han på plats och snuvar därmed Hage på en hett efterlängtad flaska Maltwhisky!! Det är bara att böja nacken för överheten och säga STORT GRATTIS även till herr Grönvall för detta strategiska drag och till TIO goa poäng........

 

2007-12-31 Sviten verkar hålla i sig! Har man väl vunnit ett år så vinner man även nästa!! STORT GRATTIS LASSE till en makalöst fint tippad rad! Redan i slutet av maj kändes det som om loppet var kört för oss andra! Året hinner knapp börja då Lasse redan i februari sätter upp tempot för året, genom att i decenniets värsta snöstorm dra till Gotland för en liten repris ;-) Därefter dröjer det till maj månad innan nådastöten kommer i form av två goa tio-poängare som slår nock på resten av gänget.

Lasse plockar under året in totalt fyra arter och 37 poäng, tätt följd av Pontus med fem arter och 33 poäng och tack vare ännu en gammal repris i form av en kohäger (i november!!) så snuvar han och snickar´n Hage på en hedrande andraplacering!!. Morgan prickar in tre arter och 27 poäng. Hage plockar även han tre arter men får bara! 24 poäng. Årets ROOKIE Torbjörn lyckades endast pricka in två arter och plockar 17 poäng!

Kan detta bero på att han ensam har bedrivit all forskning och skött allt jobb på hans hela arbetsplats utan möjlighet att dra? Eller har Torbjörn helt enkelt inte förstått allvaret i denna tävling! Här är det inte frågan om ett sidointresse! Här är det frågan om liv och död!!

 

Under hösten plockade även Morgan sin 400:e art och kan med flaggan i topp pensionera sig efter många års fågelskådande och kryssande! STORT GRATTIS än en  gång oss andra :-)

 

Nu återstår avrundningen och en förhoppning om att 2008 ska bli minst lika intressant som 2007 och att en viss albatross ska hälsa på igen!

ÅTER ETT STORT GRATTIS LASSE, vi ser verkligen fram emot att få komma hem till dig och

fira din fina framgång!! Kanske har du gjort oss en ny visa att ära dig med ;-)

 

 

© Stefan Hage 2007. E-post adress stefan@birds.se