UTMANINGEN 2008

 

2004

2005 2006 2007    

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2008. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, grön text för dippade arter, röd text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

  Pontus Grönvall
365
Stefan Hage

418
Lasse Olsson

413
Morgan Svensson
405
Torbjörn Vik

386
1 Amerikansk sjöorre Svartand Svartand Amerikansk sjöorre

Svartbrynad albatross

2 Rödhuvad dykand Mindre albatross Tjocknäbbad dopping Större lira Balearisk lira
3 Gulnäbbad lira Dvärgrördrom Purpurhäger Mindre albatross Dvärgrördrom
4 Balearisk lira Dvärgörn Örnvråk Balearisk lira Gåsgam
5 Ormörn Eleonorafalk Dvärgörn Örnvråk Ormörn
6 Småtrapp Rödvingad vadarsvala Eleonorafalk Eleonorafalk Rödfalk
7 Dvärgsumphöna Wilsonsimsnäppa Rödvingad vadarsvala Småtrapp Rödvingad vadarsvala
8 Styltlöpare Svarthuvad trut Rödhalsad snäppa Sumpvipa Svartvingad vadarsvala
9 Mongolpipare Långnäbbad mås Skrikstrandpipare Rödvingad vadarsvala Sandsnäppa
10 Sumpvipa Kärrtärna Wilsonsimsnäppa Rödhalsad snäppa Långnäbbad mås
11 Gulbröstad snäppa Skatgök Svarthuvad trut Wilsonsimsnäppa Spetsbergsgrissla
12 Tornuggla Blek tornseglare Präriemås Svarthuvad trut Dvärguv
13 Dvärguv Balkanspett Kärrtärna Präriemås Blek tornseglare
14 Fjälluggla Tundrapiplärka Dvärguv Långnäbbad mås Kalanderlärka
15 Klippsvala Alpjärnsparv Bruntrast Sibirisk järnsparv Asiatisk kalanderlärka
16 Blåstjärt Rubinnäktergal Vattensångare Cettisångare Sibirisk piplärka
17 Rubinnäktergal Guldtrast Fältsångare Vattensångare Sammetshätta
18 Nordsångare Fältsångare Ökensångare Fältsångare Ökensångare
19 Rödhuvad törnskata Taigaflugsnappare Vitstrupig sparv Ökensångare Bergsångare
20 Tallsparv Ökenvarfågel Klippsparv Ökenvarfågel Azurmes

Poäng

3 20 27 27 14

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2008.

 

Året har precis startat och Pontus börjar som vanligt med att ha en art att plocka direkt! Nu gäller det att få till en reklamkampanj i Umeå, för att enkelt kunna ta ledning i årets UTMANING! Välkomna alla.

 

2008-02-16 Året startar  trögt, och inte förrän i mitten av februari, (precis lagom till att Morgan hunnit åka till Sri Lanka i två veckor) så hittas en hona Rödhuvad dykand vid Långenäsdammen, Grötvik, Halland. Pontus saknar den på sin lista men väljer att avvakta med att dra på fredagen och inväntar första larmet på lördagen för att sedan lugnt och fint plocka in den snälla ankan, som låg tillsammans med ett gäng gräsänder ute vid Långenäsudden. Därefter en snabb transport tillbaks till den väntande familjen i god tid innan lunch ;-) Pontus plockar årets tre första poäng och intar första pallplats på årets utmaning! STORT GRATTIS till en klart förväntad art.

(Hoppas nu bara att den får behålla vildfågelstämpeln året ut !!)

 

2008-04-29 Längs ner i Blekinge bor en mycket flitig herre, som upptäcker massor av rarrisar, nämligen Lars-Gunnar "L-G" Lundquist. Denna dag slår han till och hittar en hett efterlängtad Alpjärnsparv!! på Utlängan. Tyvärr behagar fågeln försvinna efter ett kort tag, så att dra på den var det inte tal om. Detta hade annars rört om i den hittills så händelsefattiga Utmaningen och hade gett Hage ledningen för första gången i världshistorien.
Denna dag sågs även en förbisträckande Amerikansk sjöorre vid Busör i Halland. Även denna art hade gett poäng till två herrar i tävlingen, men som vanligt valde de att befinna sig på sina respektive arbetsplatser istället för att X-a fåglar. 

 

2008-05-27 ÄNTLIGEN!! Landets 9:e och den första sedan maj 1999. En outfärgad hane? Wilsonsimsnäppa hittas vid Inre Stockviken på Gotland!! Den ses bara denna dag och är borta dagen efter! Tre medlemmar har den på sin lista, men ingen dra (som tur är!).

 

2008-05-31 Häcksparv!!! Ny art för landet. Och ingen tror att den ska komma hit, pga att arten klassas som en kategori-D-art!! Men nu sitter en hanne och sjunger vid Torhamns udde i Blekinge! Och troligen blir den klassad som spontan, bl a beroende på uppträdande, datum då den hittades, fjädrarnas slitage mm!! Lasse är som vanligt mycket ivrig och drar direkt tillsammans med Dävander och Munk och får höra fågel! Om de får se den förtäljer inte historien, men kryssad och klar blir den. Dock inga poäng :-( Grattis till ett fint förstafynd Lasse.

 

2008-06-01 En varm söndag på stranden avbryts av ett larm på Svartvingad vadarsvala vid Sjötorps ängar vid Krankesjön i Skåne. Ingen större hets med andra ord!! Tills larmet kommer om att den är felaktigt bestämd...... Pulsen höjs, det är en Rödvingad vadarsvala! Eftersom Lasse, Morgan och Hage precis var på väg att dra iväg på lite fjärilsletande så var det mycket enkelt att kasta om planerna och dra fort som tusan ner till Krankesjön!! Arten är med på listan, så alla är hetsade och riktigt taggade. Väl i Lund-trakten så börjar vi leta på kartan för att komma rätt, vilket vi till slut lyckas med, trots lite felkörningar!!

Fågeln är kvar och ÄNTLIGEN får gossarna se en hett efterlängtad art. Vadarsvalorna är notoriskt nervösa och brukar dra efter ett kort tag, men denna är snäll och stannar till och med till dagen efter!

Tre gubbar plockar TIO goa poäng, kliver rätt upp på delat förstaplats i årets Utmaning och lämnar Pontus miltals efter sig ;-) GRATTIS till hetsporrarna.

 

Draget är inte riktigt över för vissa i församlingen, då David Andersson (som också dragit för att kryssa vadarsvalan) tycker att varför drar vi inte till Torhamns udde för att kolla Häcksparven som fortfarande är kvar???

Morgan, Hage, Janne P och David drar vidare mot Blekinge medan Lasse byter bil och åker hem tillsammans med gårdagens dragpolare.

Väl framme i Blekinge så tar det ca 2 minuter innan alla har fått se och höra denna vackra hanne Häcksparv mycket fint! Fågeln fotograferas och sedan är alla nöjda! TVÅ KRYSS SAMMA DAG!

Det var väl hundra år sedan det hände!

För utmaningens del så blev det inga poäng men en hellyckad dag blev det...

Summa summarum = STATUS QUO ((Eller hur Lasse:)

 

2008-06-06 Tro´t om ni vill, men den 1 juni hittas åter en Wilsonsimsnäppa vid Inre Stockviken på  Gotland. Denna gången en utfärgad hona!! Planerna på en resa till gotland känns avlägsna, men nog drar det allt! Många samtal blir det mellan Lasse, Morgan, Hage m fl. X-sugna!

- Kan vi flyga från Getterön? Halmstad? Malmö? - Vad kostar det??

Frågetecknen var många och våndan blev större och större ju längre veckan gick! Till slut fixade Lasse preliminära båtbiljetter till torsdag kväll om utifall att den skulle larmas även på torsdagen!

Larmet kom, och två bilar med folk från Varberg tog färjan över till Gotland, satte sig i en hyrd buss kl. 00.30 på fredag morgon och körd ner till Sudret och Inre Stockviken...

När ljuset började komma tillbaks steg förväntningarna, och de ca 40 personer som stod och väntade och spanade skrek av förtjusning när fågeln hittades vid 03.40. Lyckan var total!!

Problemet var bara att kunna ta sig upp i fågeltornet som bara kunde hysa max tio pers. åt gången!

Kön var otålig, men som väl var så stannade simsnäppan snällt kvar och alla kunde se den ganska fint!

Resten av dagen ägnades åt lite Gotlandsskådning och letande efter fjärilar av diverse slag. Även här plockades kryss efter kyss till busslastens glädje!

Ett verkligen hellyckat drag, tack vare Lasses planerande och biljettfixande. Så är det dax för nya poäng till trion i topp (Hage, Olsson och Svensson), närmare bestämt TIO välförtjänta poäng!! En praktstart på året för vissa i gänget, lite trögare för andra som trots fel arter på listan, ändå ser till att säkra upp Häcksparven tillsammans med yngsta dottern. Heltrögt är det för jumbon, som troligen kommer ihåg fel och tror att han var med i förra årets UTMANING, och inte årets!

Men när ska någon ta ledning i årets Utmaning? Blir det Hage som plockar in landets första Balkanspett? Eller har Pontus tränat på skulkare i Kina och hittar landets första Rubinnäktergal och plockar snabba 60 poäng på ett bräde ;-) Det återstår att se! Spänningen är OLIDLIG........

 

2008-07-20 Slitvargen Mattias Nilsson drar till Gotland, hittar bl a en Tereksnäppa innan han smäller till ordentligt och hittar en ny art för landet, nämligen en ganska förväntad Svarthuvad trut vid Rivet.
Han får några foton på arten men sen drar den, och i nuläget så den inte återfunnits!
Tre ärrade proffs i Utmaningen har den på listan, men Lasse befinner sig i grannlandet för att fira ålderdomen, Morgan plockar svamp och Hage kladdar på fönster, så ingen av herrarna hinner med att förbereda drag för att säkra fortsatt ledning i Utmaningen.

Spänningen stiger, ska den återupptäckas eller inte. Hinner man dra till färjan i Oskarshamn innan kl. 21.00!!!!

 

2008-08-10 Nu börjar det hända saker. Vadarna är legio på Öland och en Svartvingad vadarsvala hittas sträckande utmed Ölands östra strand. Fågeln ses fint och hittas därefter nere vid Schäferiängarna där den är kvar fram till den 15/8. Torbjörn har den på listan men tycker väl att tiden är bättre att lägga i köket än att dra på kryss! Den chansen att ta sig in på listan missade han klart.

Så vinner man inga UTMANINGAR!! SJU missade poäng. Slarv eller lättja?!

 

2008-08-14 Hösten känns påtaglig då årets första rejäla storm drar in över Västsverige. En Balearisk lira sträcker förbi Hönö uppe i Bohuslän på förmiddagen, vilket ger Hallänningarna gott om tid att ringa sina chefer, hustrur och andra berörda om att nu har man fått en hatig influensa och måste åtgärda den på bästa sätt!! Morgan blir uppringd av flera medtävlare i UTMANINGEN, men fixar ändå inte att ta sig de ynka kilometrarna ut till lämplig utsiktspunkt vid havet för att kryssa denna mycket tillmötesgående lira! Ska det vara så svårt att släppa hammar´n?

Torbjörn däremot är i detta fall mycket strategisk och håller sig hemma i köket även denna dag, vilket är helt RÄTT, då han efter larm från Gubbanäsan och Svarthall enkelt släpper stekpannor och andra attiraljer och promenerar ner tillsammans med frun för att i stort sett Tomtkryssa liran som visade sig mycket fiiiint utanför Smedsgård. Poängutdelning blir det och Torbjörn plockar sina första SJU fina poäng, och ett häftigt havsfågelkryss. GRATTIS och välkommen in på listan!

Blåsten denna dag för även med sig en eller kanske två Gulnäbbade liror som bl a ses vid Glommen. Pontus som har både Balearisk och Gulnäbbad lira på sin lista lyser med en total frånvaro på detta jordklot?! Månne har han sålt kikaren och börjat med säckhoppning tillsammans med yngsta dottern? I fält är han inte! Om det beror på stor självsäkerhet om att vinna, eller att omdömet är som bortblåst får vi nog aldrig veta, men TOLV goa poäng sumpar han denna dag!! Eländes.

 

Och den svartvingade är fortfarande kvar!!!

 

2008-08-18 Årets mest onödiga art dyker så upp, en uttjatad, hett efterlängtad Vattensångare hittas vid Stora Amundön söder om Hovås i Västergötland fotograferas av Lars Lundmark, som konfronterar Stefan Göransson och Stefan Hage med sitt foto! Bägge herrarna tycker att visst är det en sån! Bara att larma! På kvällen drar horder med skådare till platsen och kryssar 2000-talets andra Vattensångare (den första ringmärktes vid Falsterbo i slutet av juli 2000). Torbjörn, Morgan och Lasse drar alla på denna, Morgan & Lasse med arten på sin lista myser hela vägen upp och säkert även hela vägen hem, efter att ÄNTLIGEN få kryssa denna vackra Acrocephalus!

Man kan väl inte annat än att GRATULERA herrarna till ett hellyckat drag, trots att det svider lite!!

SJU välförtjänta poäng att dela ut och därmed har vi två istället för tre herrar i topp, nämligen Morgan o Lasse på 27 poäng vardera, följt av Hage på 20, Torbjörn på 7 och Pontus på 3 poäng.

Det börjar hända saker..............................

 

Och den svartvingade är fortfarande kvar!!!

 

2008-09-15 Hösten lunkar på utan större händelser och tyngre upptäckter. I rovfågelstider så kan man ju hoppas på det mesta och att det helst stannar kvar, men i detta fallet så var det en riktig raket i form av en Ormörn som hittades vid Falsterbo kanal 12.44 för att sedan sträcka ut på hög höjd 12.57. Fågeln sågs sträcka in vid Stevns Klint i Danmark 13:19!

De två som har arten med på årets utmaning var väl lättade av att örnen hade så bråttom, ty nu slapp dom bekymra sig om att ordna ett DRAG!!

 

Och den svartvingade är fortfarande kvar!!!

 

2008-09-20 Hösten börjar verkligen ge sig till känna. Efter lång tid med östliga vindar och ett fint inflöde av taigasångare och pärlugglor i massor så börjar man känna vibbar om att snart händer något ordentligt! Den 20: e hittas en Sibirisk piplärka vid Rödskallen utanför Luleå, dagen efter hittas ytterligare en på ön Horssten i nordöstra Uppland och den fågeln var kvar även dagen efter!

Torbjörn, som på något underligt vis hittat en ny strategi inför årets Utmaning envisas med att INTE dra på arterna så även denna gång missar han ytterligare SJU goa poäng!. Vet han något som vi andra inte vet?!

 

Och den svartvingade är fortfarande kvar!!!

 

2008-09-21 Denna dag ses inte bara den sibiriska piplärkan utan det ringmärks även en ung Blåstjärt på Svenska Högarna i östra Uppland. Den larmas på kvällen så det är väl kört att hinna dra på den! Pontus är säkert glad för detta, då ön ligger VÄLDIGT långt från all redbarhet och ära!

Men svängen med Blåstjärtar tar inte slut med denna, utan dagen efter den 22/9 så ringmärks ytterligare en fågel vid Falsterbo fågelstation samt EN TILL på Svenska Högarna. Skånefågeln ses under någon timme efter att man släppt den och kanske hittas den åter under kvällen!

Ska Pontus hinna dra, och ska han få se den?? Spänningen stiger.

 

Och den svartvingade är fortfarande kvar!!!

 

2008-10-09 Så ÄNTLIGEN kom Torbjörn iväg på en efterlängtad oktoberhelg med massor av skådande tillsammans med resten av gänget i årets Utmaning samt även David A, Anders K och Andy H. Oförtjänt länge hade denna fågel varit kvar och ångesten har nog tidvis varit riktigt svårt hos Tobbe men tills slut föll poletten ner och efter första larmet så lämnade gänget Segerstads fyr för att X:a den Svartvingade vadarsvalan nere på västrevet vid Ottenby. Sju fina poäng plockar Tobbe och drar ifrån jumbon, kanske med sikte på topplacering i årets race?!

 

2008-12-31

En sammanfattning kommer vad det lider (Här bara lite kort)... Vi kan konstatera att två deltagare delar på en hedrande förstaplats, nämligen de gamla uvarna Lasse Olsson och Morgan Svensson,  bägge med 27 ihopsamlade poäng! En stor fanfar för de bägge får vi ta vid första bästa festtillfälle! Sedan har det hänt en del i listan, och allas vår loooooser har tagit sig upp till en hedrande 2:a plats med 20 goa poäng! Bara den insatsen i sig borde rendera  minst TRE whiskyflaskor enligt tävlingsledningen!!

Torbjörn ryckte lite på slutet och hade nog sina chanser till lite gyllene malt, men gillar väl att arbeta istället!

Vad Pontus gjorde i år har vi tyvärr ännu inte fått in någon förklaring på!!

 

© Stefan Hage 2009. E-post adress stefan@birds.se