UTMANINGEN 2009

 

2004

2005 2006 2007 2008  

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2009. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, grön text för dippade arter, röd text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

  Pontus Grönvall
372
Stefan Hage

421
Lasse Olsson

415
Morgan Svensson
407
Torbjörn Vik

388
1 Amerikansk sjöorre Strömand Svartand Amerikansk sjöorre

Svartbrynad albatross

2 Gulnäbbad lira Amerikansk sjöorre Tjocknäbbad dopping Större lira Dvärgrördrom
3 Balearisk lira Dvärgrördrom Purpurhäger Mindre albatross Gåsgam
4 Ormörn Gåsgam Örnvråk Balearisk lira Ormörn
5 Småtrapp Dvärgörn Dvärgörn Dvärgrördrom Rödfalk
6 Dvärgsumphöna Eleonorafalk Eleonorafalk Örnvråk Rödvingad vadarsvala
7 Styltlöpare Större gulbena Kolymasnäppa Eleonorafalk Sandsnäppa
8 Mongolpipare Svarthuvad trut Sandsnäppa Småtrapp Långnäbbad mås
9 Sumpvipa Långnäbbad mås Rödhalsad snäppa Kaspisk pipare Spetsbergsgrissla
10 Gulbröstad snäppa Kärrtärna Tundrasnäppa Sumpvipa Dvärguv
11 Tornuggla Skatgök Skrikstrandpipare Rödhalsad snäppa Blek tornseglare
12 Dvärguv Blek tornseglare Flikstrandpipare Svarthuvad trut Kalanderlärka
13 Fjälluggla Grön biätare Svarthuvad trut Präriemås Asiatisk kalanderlärka
14 Kalanderlärka Tundrapiplärka Präriemås Långnäbbad mås Sibirisk piplärka
15 Klippsvala Alpjärnsparv Kärrtärna Skorstensseglare Stäppsångare
16 Sibirisk piplärka Rubinnäktergal Dvärguv Sibirisk järnsparv Fältsångare
17 Blåstjärt Guldtrast Bruntrast Cettisångare Sammetshätta
18 Nordsångare Fältsångare Fältsångare Fältsångare Ökensångare
19 Rödhuvad törnskata Taigaflugsnappare Ökensångare Ökensångare Bergsångare
20 Tallsparv Ökenvarfågel Klippsparv Ökenvarfågel Azurmes

Poäng

24 20 7 10 -

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2009.

 

Året har startat väldigt varierande för deltagarna i årets utmaning, men med en riktig stänkare och ny art för landet som hittas i Stockholm den 3 :e januari, nämligen en GULBRYNAD SPARV. Eftersom ingen ännu inkommit med nya listor så missar alla de goa poäng denna art kunnat ge!

Alla i gänget hann att kryssa sparven innan den försvann runt den 25 februari, så på kryssfronten börjar året bra!

 

 

2009-04-09 Efter en trögstartad vår med mycket ostvindar så släppte det åtminstone litegrand denna dag då åtskilliga 1000-tal sjöorrar sträckte söderut utmed Hallandskusten. Gänget vid Gubbanäsan med Göran Christiansson i spetsen lyckades hitta en hane Amerikansk sjöorre som kom på hyfsat nära håll! Lasse och Stefan stod lämpligt placerade nere vid Svarthall och behövde bara stå och vänta in juvelen för att få kryssa av fågeln. Lasse hittar den och har fullt sjå att förklara för en tokstirrig Hage var fågeln är! Till slut, bra lång ner i söder lyckas Hage få syn på apelsinnäbben och jublande glad hystar han in TIO fantastiska poäng och ser till att koppla greppet om årets utmaning!!

Dom två som älskar att jobba och som även de hade arten på sin lista missar så klart även denna enkelt serverade art, där det hade räckt att släppa hammar´n, eller reklamerandet och ställa sig framför tuben och SPANA! Men inte, whiskylistan verkar inte vara så viktig så här tidigt på året!

Snickar´n verkar inte fullt så positiv när man talar med honom men Pontus har iallafall hyfset att Gratulera till X-et :-)
Tobbe hade lyckan att vara på plats i hemmet och var snabb ner till stranden för att även han lyckas kryssa av denna ovanliga amerikanare! Tyvärr var han inte lika framsynt i sitt listplanerande utan missade poängen för ankan! Synd för honom!!

 

2009-04-10 Inte kan man klaga på att vissa har turen på sin sida! Vi som stod och sträckskådade igår, hoppades naturligtvis att alla förbiflygande rarrisar var totalt bortblåsta från denna sida av Atlanten, men inte!

Vid södra Mellbystrand återfinner man efter många timmars letande den Amerikansk sjöorren, och strategerna Morgan & Pontus är givetvis där för att plocka nya poäng och ett nytt X. Morgonen hinner övergå i sen förmiddag innan grabbarna får kryssa juvelen långt ut i värmedallret!!

Vad dom sett är troligen en islängd gul tennisboll som drivit ut till de rastande svärtorna och sjöorrarna, men det lär dom aldrig erkänna! Som driven jury så inser resten av oss att vi får svårt att motbevisa denna sanning, så det är väl bara att dela ut TIO oslagbara poäng och gratulera gossarna till ett smart drag.

Värt att notera denna tidiga aprilpåsk är att Lasse är SIST!!! i årets utmaning och lär så förbli resten av året ;-)

 

2009-05-06 Vad har hänt!!! Lasse drar INTE sekunderna efter första larmet på en Purpurhäger vid Bulls måse, Svalöv i Skåne?! Är det månne åldern eller visheten som slagit till. För jobbet kan det väl inte vara? Vi får väl se om hägern behagar stanna kvar hela dagen, eller om den gör som purpurhägrar brukar göra och helt plötsligt är borta!

Länge hoppades vi andra, men i skymningen behagade hägern lyfta ur vassen och visa sig fint ett tag för Lasse och ett gäng andra glada X-are innan den tog höjd och blåste bort i vinden! De första SJU poängen till Herr Olsson delas därmed uti årets tävling och en ära att få GRATULERA till en hett efterlängtad art.

En annan dragare som inte hade lika stort flyt var Tobbe som hela dagen satt i Margretetorp på kurs och middagsbjudning mm. Först runt 8-tiden hann Tobbe dra ner bara för att komma tio! minuter för sent. Som väl är så var den inte med på listan, så några poäng missade han inte.

Frustrationen var dock stor, för efter vetskapen om att Lasse kryssat så undslapp ett spontant och hjärtligt "JÄVLA Olsson-jävel!!" i telefonluren frampå aftonen.......

 

2009-05-12 Nu kan ordningen återställas igen, Lasse SKA hamna sist! Sveriges 6: e Sammetshätta ringmärks vid Hoburgen på Gotland och hittas senare i buskmarkerna i området.
Tobbe har den på sin lista och kastar sig på första bästa plan till ön!
Nej, skämt åsido, arbetsmyran väljer att främja oss andra whisky-drickare och låter arten passera i lugn och ro! Först i juni är det tänkt att Torbjörn ska damma av kikaren och börja delta i tävlingen :-)

2009-05-13 Inte nog med att en sammetshätta hittas på Gotland. Landets 13: e Alpjärnsparv hittas av LG på Utlängan sent på kvällen. Alpjärnsparven var KVAR även dagen efter, men den av deltagarna som var klok nog att ha den med på sin lista hade såklart inget transportmedel att ta sig dit med!!!! Fågeln var väldigt stationär under förmiddagen så chansen att den blev kvar hela dagen var ganska given!
Problemet med transporten löste sig med ett samtal och fem timmar senare efter en ilfärd tillsammans med Magnus och Uno Unger, David Andersson och Mikael Nord var Hage på plats och fick X:a denna mycket vackra järnsparv som snällt hoppade runt på marken bara några meter bort.
Pontus tillsammans med dottern Saga kom ditsläntrande frampå eftermiddagen och möter ett glatt nykryssat gäng på sin väg ut till ön. Även de lyckas plocka in järnsparven och som bonus även biätare och silkeshäger innan de reser hem igen. Efter två sovstunder under hemfärden så anlände de sen Varberg vid 23.00 bara för att möta följande gäng (se nedan)!
Lasse hade vankat runt som en osalig ande under dagen och ej haft chansen att åka förrän efter kl. två på eftermiddagen, och hade han åkt då så hade järnsparven varit klar även för honom!
Istället väljer han att åka på natten tillsammans med suspekta personer från Borås-trakten för att hinna fram till första morgonfärjan! Väl där så kommer larmet om att fågeln EJ är kvar!
Lasse & c/o väljer att åka till Torhamns udde för frukostintag och kör sen hem utan att ha lyft kikarna!
När det gäller det viktigaste av allt, nämligen POÄNGUTDELNING, så blir det TIO alldeles fantastiska poäng till herr Hage som därmed kliver upp i en betryggande ledning i årets race. Tråkigt nog för Pontus så hade ha inte med den på listan och blir därför "bara" ett kryss rikare!

2009-05-14 Maj månad brukar vara hett, och året är inget undantag! Vid tvärvägen Näsby - Parboäng på Öland hittades en hane Rödhuvad törnskata. Den enda i gänget som saknar denna vackra törnskata är Gummikungen Pontus! Törnskatan var kvar i två hela dagar, så den var definitivt kryssbar, men kungen har annat för sig, och prioriterar jobb jobb jobb!!!

 

2009-05-21 Öland i slutet av maj brukar vara glödhett, så också i år! Mängder av ivriga skådare och gött väder gjorde att en förmodad Dvärgörn hittas vid Möckelmossen på vägen mellan Resmo - Stenåsa.
I det totala kaoset som uppstod efter bara ett antal minuter, då vägarna blev helt igenbommade av "tokiga" fågelskådare som ville se denna örn så hittades även vår man på plats, Lasse Olsson.

Vad han såg och vad utlarmarna har sett vet bara gud fader själv, för bildmaterial mm som visats senare pekar entydigt på en ljus 2k ormvråk! Läge att kolla NOGA när man larmar på Öland i maj!

Två var vi som hade örnen på listan, men inga poäng att dela ut blir, det när det handlar om ormvråkar som ju är ganska vanliga på Öland!


2009-05-27 Dalarna har varit väldigt produktivt under våren , med förstafynd av Amerikansk rördrom 24 april, landets tolfte fynd av Jungfrutrana 10-11 maj och så Sveriges tredje och den första dragbara Polyglottsångaren vid Islingby i Borlänge den 27 maj. Fågeln var kvar dagarna efter och kommer säkert att glädja många heta kryssare!
Den hjälplösa deltagarskaran i Utmaningen har inte haft några vibbar om en sådan hippolais, ingen har kontaktat Saida eller tagit till flugsvamp för att komma i rätt stadie för att kunna förutse en så tung art! Ingen av gänget har den med på sin lista och alla förblir utan de 10 goa poäng denna art kunnat ge! Dock drar hetsporren och friherren Lasse Olsson i stort sett iväg på första larmet och har den lille sångaren som i en ask kvällen den 28: e! Bara att GRATULERA till X-et.

Fler i gänget är sugna på Sverige-X så gummikungen å snickarn drar på natten till lördagen för att vara på plats vid 4-tiden på morgonen och glatt kryssa denna lilla sångare! Ännu ett STORT GRATTIS till alla som klättrar på listan!

Dagen efter är det även dax för Il Dottore att dra för att få kryssa åtminstone en art i år! Att han glatt plågar han sin hjärtsjuke patient med diverse äckliga MMS på den samarbetsvilliga sångaren är väl som att strö salt i såret, så det vete tusan om man ska gratulera en sådan livmedikus!!

4 av 5 deltagare i utmaningen har X-at fågeln men som väl är så renderar den inga poäng och har värde NOLL i årets utmaning ;-)

 

2009-05-30 Maj månad har inte tagit slut ännu, och vid Sandemar i Södermanland hittas en misstänkt Ökensångare som ses av en skådare under morgonen. Tre herrar har den på sin lista och har varje höst sedan mitten av 90-talet tjatat om denna fina art som förr var lätt men som har lyst med sin frånvaro i många år! Dock är det inte dragläge, då fågeln ej återfinns så den får vänta på ett bättre tillfälle att kryssas!

 

2009-06-01 Maj månad slutar med flaggan i topp, och juni börjar likadant! Vid Södra lundparkeringen på Öland hittas åter en Rödhuvad törnskata, nu en honfärgad individ! Pontus som saknar denna art har nu chansen att koppla lite grepp om en andraplacering genom att kasta sig i bilen och dra! Sin vana trogen så prioriteras företaget högst, så törnskatan får nog mogna några dagar innan vår sommelier har chans att dra! Hela SJU poäng står på spel!! Draget uteblir och poängen likaså, men tävlingen är långt ifrån avslutad ännu.

 

2009-06-02 Försommarens rariteter fortsätter att upptäckas, och eftersom våren börjar göra sig påmind även i de norra delarna av vårt land så är folk ute och inventerar där också. En lycklig fransman hittar en sjungande 2k-hane Blåstjärt vid Gorpatjärnliden NV om Vännäs innanför Umeå.

Herr Grönvall har även denna art  med i Utmaningen och har chans att plocka SJU goa poäng om han orkar dra till de norra delarna av landet! Fågeln är kvar dagen efter, så nu gäller det väl att boka flyg till kommande helg för att plocka in den snabbt och lätt!

En välplanerad lista med många "rätta" arter verkar inte alltid ge full utdelning.... Det gäller att dra oxå!

 

2009-06-04 Arterna fortsätter att trilla in, och snart är det väl hög tid för vissa i gänget att dra iväg norrut för att en gång för alla rensa upp bland de häckande arterna i vårt land! Det hittas en tidig sjungande Nordsångare ca 7 km öster om Båtsjaur i Lappland. Pontus har den åter igen med på sin lista, så nu MÅSTE han dra upp dit! Troligen får han med sig Tobbe som också saknar arten, men som inte har den med i årets utmaning.

 

2009-06-15 Så ÄNTLIGEN får herr Grönvall tummen ur och chartrar ett flyg för att ta sig till Umé. Väl där så är all logistik redan löst, så efter att ha landat på söndag kväll ger han sig ut i bushen utrustad till tänderna med kartor å annat bra att ha-material! Blåstjärten är kvar och håller konsert från midnatt och två timmar framåt! Pontus jublar, men fick sen annat att tänka på!

Enligt ortsbefolkningen som fanns i närheten hördes ett fasansfullt illvrål fram på  natten, och om det berodde på X-et eller att Pontus fick stora skälvan då han trodde sig höra en stor nalle i buskarna lär vi aldrig få svar på!

Poängen att dela ut till Pontus blir som följer; 7 ytterst goa sådana, vilket gör att Pontus säkrar en fin andraplacering och med vittring på förstaplatsen i Utmaningen. ETT STORT GRATTIS PONTUS!

 

2009-06-27 Sommaren börjar infinna sig, med allt vad det brukar innebära av returnerande vadare och rarrisar av rang! En hona Mongolpipare hittas vid Beijershamn på Öland och stannar kvar under ett par dagar. Åter igen har Pontus haft rätt vibbar och tagit med arten på sin lista. Efter en inställd norrlandsturné så är det kanske läge att skippa en av jobbardagarna och dra till ön i öster. Det borde finnas ihopsamlad Kerstin-bonus för detta givna drag?! Sju stekande heta poäng står på spel!

När Hage fick veta detta så blev första kommentaren i luren på herr Olsson  "Faan, det var inte bra! och så har han chans på Nordsångaren också!!!!" Ska placeringarna växla i början av veckan, eller får Hage fortsätta med ledning ett tag till? Spänningen är ooolliiiiddllliiiig.

 

2009-06-29 I år verkar Pontus ha bytt strategi och dra i ganska god tid! Den hona Mongolpipare som hittades vid Beijershamn var fortfarande kvar vilket föranledde Pontus att överge sitt kära jobb en måndag för att förpassa sig till Öland. Väl där efter en rask och svettig promenad så fick han sin belöning i form av en utfärgad Mongolpipare! Bara att GRATULERA ännu en gång till SJU poäng och en förstaplacering i årets utmaning! Han petade ner Hage till en andraplats med sina 20 poäng och Snickar´n till en tredje-plats med 10 poäng! De övriga deltagarna är knappt värda att nämna här då de inte har några poäng att tala om ;-)

Nu får tävlingsledningen se till att Nordsångarna i norr försvinner så att spänningen håller i sig ett tag framöver!!

 

2009-07-07 Arterna fortsätter att trilla in, dock i lite lugnare sommartempo! En 2k-hane Rödfalk hittas vid Alva på Gotland. Vår hårt arbetande forskare har så klart med så enkla arter på listan, men tycker väl att årets utmaning är körd, för trots att falken behagar stanna i minst 5 dagar så orkar doktor´n inte dra iväg till ön! Månne är kroppens motor mer lockande än några triviala stackars flygfän?? Vad är väl några stackars poäng när man kan få hålla på med kliniska undersökningar!

Vi andra är så klart glada och hoppas att denna tävlingsinstinkt håller i sig.

 

2009-07-30 En fågel matas in till en båt vid Måseskär och två grabbar i Varberg är på väg att simma upp för att få kryssa!! Dagen efter, den 31 juli så sågs den sydsträckande vid Hönö och Vinga! Det handlar alltså om en Balearisk lira som drog utmed kusten. Även idag var två personer riktigt heta och for ut till Rödskär för att lyckas genskjuta fågeln! Den hade dock andra planer och vände norrut igen och ses åter på Vinga och Hönö för att sedan vara borta!

Den friska vinden avtog och nu var kanske årets chans att se arten borta!!

Både Pontus och Morgan har den på listan och går miste om SJU poäng tack vare vankelmodiga liror!!

 

2009-08-14 Tidig höst, eller en art på frammarsch?! En Stäppsångare ses bra och fotograferas på ön Svaneskär utanför Sotenäs i Bohuslän. Dock ses den endast ett kort tag och Torbjörn som har den på sin lista hinner så klart inte med att dra!

Det var nog dessutom enda chansen för Tobbe att komma med i poängligan under året!! Vi andra kan bara beklaga att de små sångarna är såååå oroliga!

 

2009-08-23 Vadarsommaren har varit ganska händelsefattig, men till slut hittas en Gulbröstad snäppa som ses några timmar vid Sandby skjutfält på Öland . Pontus saknar denna goding, men hinner så klart inte dra på arten och blir därför utan poäng för arten!

 

2009-09-02 Årets FJÄRDE Gulnäbbade lira ses vid Glommen på förmiddagen och ses sedan dra lugnt söderut utmed Hallandskusten! Vid Tyludden vänder den och börjar röra sig åt norr igen! Pontus saknar denna enkla art men sitter troligen hemma och är pappaledig, efter att ha sett till att befolka världen med ytterligare en vacker dotter ! (STORT GRATTIS PONTUS!! )

Den nyfödda dottern har han massor av dagar framöver att lära känna!! så om han nu verkligen vill ha poäng för den gulnäbbade så får han väl se till att masa sig ut till kusten denna dag, då det verkar vara läge!

Dock är det bra om Pontus nu släpper tävlandet ett tag och ägnar sig åt det han ska, så kan vi andra i lugn och ro ta hem årets whisky-race!

 

2009-09-12 En bra tidpunkt på året för diverse rovfåglar brukar infalla runt 7-15 september. Så även i år, då en Ormörn gjorde ett sträckförsök nere på Falsterbohalvön i Skåne.

Torbjörn missade sin chans att komma med i tävlingen genom att skaffa sig poäng, och Pontus hade här chans att ytterligare förbättra oddsen att kamma hem årets race! Tyvärr var ingen av herrarna på plats vilket betyder sju missade poäng!!!

 

2009-09-30 - 2009-10-27 Årets 3 :e Rödhuvade törnskata hittas vid Rynningeviken i Örebro. Pontus är åter ur fas och verkar inte vilja dra iväg på denna hett efterlängtade törnskata! När denna vackra ungfågel dessutom väljer att stanna kvar till slutet av oktober utan att Herr Grönvall vaknar ur koman, släpper barnvagn, barn och fru för att tokdra så inser man att han verkligen tror att han har segern som i en liten ask! Eller är det "hotet" om att behöva stå för bjudning och massor av mat som hindrar the No 1 att bättra på segermarginalerna till årets whisky-race!!!

 

2009-10-20 Oktober med perfekt väderläge för östliga rarrisar brukar innebära goa russin både här och där! Denna dag hittas en Sibirisk piplärka på ön Björn i Norduppland! Både No 1 och herr Vik har den på listan, men inser att ett drag kl 15 på eftermiddagen är dömt att misslyckas. När fågeln dessutom verkar dra från ön och in mot fastlandet så kan man konstatera att herrarna lugnt får vänta på nästa sibpip för att få poäng!

 

2009-10-24 Att årets sena oktober verkar glödhett inser man då landets andra Svartstrupiga järnsparv hittas vid Viarps mosse, straxt utanför Simrishamn i Skåne. Larmet kom 14.50, så att hinna dit samma dag var inte att tänka på! Hade nu Lasse varit hemma så hade trupperna nog dragit redan vid 01.00 på natten och varit på plats två timmar innan gryning, vilket hade gett chans att få se denna vackra järnsparv i tidigaste morgonstund! Den visade sig helt öppet i nån minut för att sedan försvinna in i vegetationen och ej ses mer!!! Nu var Lasse med familj i Oman vilket såklart fick till följd att ingen fick se arten! Tyvärr saknade hela gänget arten i sina listor, så några poäng kunde inte tilldelas i vilket fall som helst. Att hela Internet blev överfylld med äckliga bild- och filmbevis gör ju ingen glad!!

 

2009-10-27 Att Gotland ligger jäkligt långt bort har man mer än en gång i livet konstaterat! När det så hittas en Ökenvarfågel vid Vivesholm straxt NV om Klintehamn på Gotland så inser man att detta landskap snarast borde skänkas till grannarna i öster istället! Tiden på året och allt stök det innebär att ta sig dit får nog både Snickar´n och träteknikern att avstå från denna förväntade art :-(

 

2009-12-31 Resten av året förlöper lugnt och sansat, utan roligare händelser, så när väl klockan slår tolv på nyårsnatten så får vi härmed äran att utropa en helt ny vinnare (ingen gammal repris denna gång), nämligen allas vår Bäste Pontus Grönvall!! Från en miserabel sistaplats förra året med endast tre futtiga poäng till en ståtlig seger med tjugofyra poäng, gör honom till en hedervärd vinnare. Att Pontus dessutom redan fått ut förstapriset i förskott genom en så fin liten dotter gör att alla vi andra får så mycket mer whisky ;-) STORT GRATTIS PONTUS till bägge vinsterna!

 

Ytterligare en förändring i årets race är att den ständigt sist placerade Hage rycker åt sig en hedrande andraplacering med fina tjugo poäng, med option på förstaplatsen om han fått tummen ur och dragit till Gotland istället för att harva på en urtrist IT-avdelning!! Detta innebär att för första gången i världshistorien så får Stefan bära HEM en flaska whisky förutom insatsen!!!

Morgan plockar en tredjeplats i årets race med sina tio poäng, Lasse tätt efter på sju poäng och till sist får vi väl ändå nämna att även i årets race finns det en kille med som heter Torbjörn!!

Vad han gör vet ingen av oss andra!

 

 

© Stefan Hage 2009. E-post adress stefan@birds.se