UTMANINGEN 2010

 

2004

2005 2006 2007 2008 2009

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2010. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, grön text för dippade arter, röd text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

Pontus Grönvall
374
Stefan Hage

424
Anders Kornestedt
423
Lasse Olsson

420
Morgan Svensson
409
Torbjörn Vik

390
Gulnäbbad lira Strömand Amerikansk sjöorre Svartand Större lira

Svartbrynad albatross

Balearisk lira Dvärgrördrom Glasögonejder Tjocknäbbad dopping Mindre albatross Dvärgrördrom
Ormörn Gåsgam Större lira Örnvråk Balearisk lira Gåsgam
Småtrapp Dvärgörn Balearisk lira Dvärgörn Dvärgskarv Ormörn
Dvärgsumphöna Eleonorafalk Spetsstjärtad petrell Eleonorafalk Dvärgrördrom Rödfalk
Rödvingad vadarsvala Sandsnäppa Stormsvala Sandsnäppa Örnvråk Rödvingad vadarsvala
Styltlöpare Större gulbena Stillahavslom Rödhalsad snäppa Dvärgörn Sandsnäppa
Sumpvipa Rödnäbbad trut Dvärgskarv Tundrasnäppa Eleonorafalk Långnäbbad mås
Gulbröstad snäppa Gråvingad trut Eleonorafalk Skrikstrandpipare Småtrapp Spetsbergsgrissla
Wilsonsimsnäppa Svarthuvad trut Prärietrana Svarthuvad trut Kaspisk pipare Dvärguv
Tornuggla Långnäbbad mås Kaspisk pipare Präriemås Sumpvipa Blek tornseglare
Dvärguv Kärrtärna Amerikansk skogssnäppa Långnäbbad mås Rödhalsad snäppa Kalanderlärka
Fjälluggla Skatgök Fläckdrillsnäppa Kärrtärna Svarthuvad trut Asiatisk kalanderlärka
Kalanderlärka Blek tornseglare Sandsnäppa Dvärguv Präriemås Sibirisk piplärka
Klippsvala Grön biätare Rödnäbbad trut Alpjärnsparv Långnäbbad mås Stäppsångare
Sibirisk piplärka Rubinnäktergal Sandtärna Bruntrast Kärrtärna Fältsångare
Nordsångare Guldtrast Sottärna Vandringstrast Svartstrupig järnsparv Sammetshätta
Rödhuvad törnskata Fältsångare Skatgök Fältsångare Sibirisk järnsparv Ökensångare
Tallbit Taigaflugsnappare Alpseglare Ökensångare Fältsångare Bergsångare
Tallsparv Ökenvarfågel Blek tornseglare Klippsparv Ökensångare Azurmes
7 - 10 - 10 -

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2010.

 

Året inleddes med kyla och snö i hela landet. Tre av fem deltagare valde varmare platser än Sverige att tillbringa årets start vid, allt för att ge Lasse det försprång han så väl behöver! Men vad gjorde vår käre vän av detta?? ABSOLUT ingenting!! Trots nästan två veckor utan konkurrens så plockades inga poäng, så åter igen får väl herr Olsson inse att loppet är kört ;-)

 

2010-01-01 Pontus är inte alltid offensiv när det gäller att ta med tunga arter på sin lista, så även i år, då ytterligare en svensk häckfågel hamnar på listan. Tallbit ses under vintertid lite här och var i landet, som närmast denna vinter var en honfärgad fågel som höll till i Vaggeryd, Småland. Pontus valde dock Indien med familjen istället men hoppas nog på sitt besök i Sälenfjällen, där han hoppas på att upptäcka fåglarna själv och därmed plocka hela 2 poäng för arten!! Vi får väl se hur det går!

 

2010-01-08 En Fjälluggla ses förbisträckande vid Ankarskolan i Läjet, men ses ej senare, så Pontus som har den på sin lista lyckas inte plocka några poäng på denna svenska häckfågel denna gången heller!!!

 

2010-01-17 Ytterligare svenska häckfåglar, med på listan är ovan nämnde Pontus Tornuggla, denna gång sedd utanför häcklandskapen (Gotland, Skåne och troligen även Öland) nämligen vid Spritan i Falkenbergs hamnområde. Om det är namnet på platsen som gör att man känner viss skepsis iför fyndet eller om det beror på annat vill tävlingsledningen inte ta ställning till, men Pontus drar inte och välmär väl det för den eventuella tornugglan ses ej mer. Att arten finns häckande på flera platser i landet gör att den troligen inte kommer att nämnas fler gånger på denna plats ;-)

 

2010-04-10 Efter en intensiv och fågelrik Floridaresa där hela gänget ovan var med så lyckades vi övertala, (efter hot och mängder av diverse goda viner, spetsat med pulver av olika slag (tror det var doktorn som hade detta med sig!!)) en ny ivrig deltagare i årets Utmaning, nämligen Anders Kornestedt! Anders hälsas här verkligen välkommen i gänget och vi ser med viss bävan fram emot hans strategi för årets Utmaning. Hela 5 nya sverigearter med på listan kan betyda rejäl skrällseger, men då vill det till att vara på plats när det hettar till!! Att ligga på rulle mellan familjen i Tjockhult på baksidan och jobbet i Göteborg på framsidan eller ner till andningshålet i Smedsgård kan nog vara strategiskt riktigt då man enkelt kan avvika från tänkt mål och snabbt dra dit larmet pekar! Vi får se hur det slutar...
Konkurrensen är stenhård, och enda avbräcket är väl om nån i gänget lyckas; citat "välta i hamnen"

Eller vad tror du Morgan ;-)

 

2010-04-26 Våren börjar sakta komma igång efter en "riktig" vinter med mängder av snö och magert med fågel! Efter förra årets superobsar av en Alpjärnsparv trodde man att det skulle dröja ytterligare tio år innan nästa obs kom, men icke! Vid Hoburgen på Gotland upptäcks en fågel den 26 och är kvar på morgonen dagen efter. Samma dag efter upptäcks ytterligare en Alpjärnsparv på Utklippan i Blekinge!
Lasse saknar arten och har den på sin lista, men tyck tro att det mesta stannar till helgen och tokdrar inte på första larmet, vilket ställer till oreda bland de övriga deltagarna! Är det dax att skicka in honom på lasarett, eller ett besök hos Dr. Vik? Nått måste ha hänt i det stora landet i väster, då detta är väldigt otypiskt vår otålige Lasse!! Hur ska detta sluta?

 

2010-05-01 Knappt har han hamnat med på listorna förrän Anders gör sitt första ryck och rivstartar med en hane Amerikansk sjöorre sedd vid Sibirien, Skälderviken, Skåne!

Det var många som var där den dagen, och svårsedd var den, vilket föranleder viss skepsis hos tävlingsledningen och många andra;) men likväl sågs den av ett flertal tillresta varför vi glatt delar ut årets första TIO poäng och ropar ett ännu gladare GRATTIS ANDERS, till en härlig rivstart på denna årets Utmaning! Ett elegant sätt att visa var skåpet ska stå!!

Alla vi andra som har klarat av så enkla ankor väntar fortfarande på att året ska börja, och hoppas givetvis att värmen och kryssen börjar ramla in snabbt och lätt!

 

2010-05-14 Äntligen lite vettiga väderförhållanden med högtryck i öster och nedfallsväder i landet! Att saker ska hända i de östra delarna av landet förvånar väl ingen och när det hittas en Bergsångare på ön Måssten, Singö skärgård i Uppland så bekräftar det bara allas hopp om en het tid framöver. Doktor Bergström f'låt Doktor Vik är inte på plats samma dag och heller inte dag två då den ännu var kvar, vilket gör att även denna gång blir herrn utan poäng! Vilken strategi Torbjörn valt vet ingen i tävlingsledningen, men speciellt stor framgång i denna tävling har denna strategi inte renderat!!

Samma dag vid 16-tiden hittas en fin hane Småtrapp vid Svärtinge gård i Östergötland. Två herrar i gänget har den på sin lista, men väljer att softa med familjen, jobba, eller allmänt bara ligga och slappa, för att dra var det inte tal om!! Varken Morgan eller Pontus lyckas uppbringa kraften att sätta sig vid ratten och styra kosan de 34,5 milen det hade handlat om vilket med facit i hand hade renderat tio snygga poäng! Att de gott och väl hade hunnit råder idet ingen tvekan om, men men....

Hade alla skött sina kort bättre så hade tävlingsledningen fått äran att dela ut trettio poäng vilket tillfört en hel del spänning och framför allt härliga kryss för deltagarna!!!

 

2010-05-16 En hett efterlängtad och notoriskt svårsedd och nästan aldrig dragbar art är den Alpseglare som upptäcks vid Kullens fyr i Skåne. Lasse börjar skaka av sig dammet och uppvisar lite gamla takter då han är på plats endast 20 minuter efter larmet eller vad det nu var ;-)

Han kryssar glatt och inväntar Anders m fl. som saknar arten, men ingen behagar dyka upp. Herr Kornestedt har dagen till ära dragit på sig familjeuppdrag (helt olikt denne skådarstrateg i maj) och kan inte dra tillräckligt snabbt vilket gör att han missar en solklar topplacering då det hade gett honom ytterligare tio poäng!

Lasse valde å sin sida att välja fel ALP-art att dra på i år då han plockat bort Alpseglare från sin lista redan år 2006. Ett stort Grattis Lasse till ännu en efterlängtad art.

 

2010-05-17 Maj är av tradition en hektisk månad, och med de perfekta väderleksförhållanden som varit under nån veckas tid så är det inte konstigt att rarrisarna upptäcks på löpande band! Vid södra udden på Öland hittas en Sandtärna som håller till där under ett par minuter. Ingen av deltagarna var på plats och speciellt inte Anders så några poäng blev det inte nu heller....

Snart dax för skärpning annars funderar tävlingsledningen på att införa straff med dubbel mängd whisky för deltagare som inte ser till att åtminstone dippa tre till fyra gånger per tävlingsår!!!

 

2010-05-28 Nidingen verkar vara platsen man ska befinna sig på i år! Hade man dessutom varit förnuftig nog att ta med SÅNGSPARV på sin Utmaningslista så hade detta gett 20 goa poäng!

Men ingen av deltagarna var så smart, vilket straffar sig i uteblivna poäng!

Den förste (och med facit i hand, den enda i gänget!) att lägga till den på sin lista är Lasse (trots motgångar i fredags tillsammans med Morgan, Pontus och Stefan som var ute på Nidingen kortare eller längre delar av den dagen utan att se fågeln i fråga) som tog sig samman och såg till att vara med en tidig båt ut på söndagen.

Väl på plats och efter många timmars nötande på ett enda buskage gav det till slut utdelning i ca 10 sekunders uppvisande av fågeln! Sen försvann den ner i buskarna igen :-(

Man kan bara gratulera till denna bedrift och till en blytung art på Sverigelistan.

 

2010-06-01 Pulsen stiger då det larmas ut en obestämd Sottärna på Hallands Väderö i Skåne. Lasse är på hugget och drar innan hela larmet har trillat in på hans telefon. Tillsammans med ett fyrtiotal andra skådare åker de ut för att hitta, just det "ingenting!!" Vad har skådaren sett som larmar ut detta?? Fortsättning följer.....

 

2010-06-05 Dagen börjar bra i Varberg med ett fynd av en tofslärka som visar upp sig fint nere i Apelviken. Efter ett tag dyker David Andersson upp och avslutar precis ett samtal och uppvisar ett lite oroligt ansiktsuttryck och säger -Nu har jag fått tips om en supertung art som setts vid dammen på Getterö-reservatet, men jag berättar inte vad det är innan ni har visat mig tofslärkan. Vi som var där sätter lite press på David som då berättar att Björn Bengtsson precis sett en SOTTÄRNA på Getterön! Vi får alla eld i baken och befinner oss snart på lite olika platser runt reservatet, innan Micke Nord låter meddela att han hittat tärnan nedanför VOF-huset. Efter omlokalisering till obsplatsen vid VOF-huset så ser alla snart tärnan som står några hundra meter ut på reservatet.

Men nu uppstår ett litet huvudbry bland skådarna! Är det verkligen en sottärna? Är det inte en TYGELTÄRNA!! Och jovisst, det visar sig vara just en sådan, varvid flera skådare börjar muttra faaeen oxå :-(
Hage å andra sidan är glad som en lärka efter att ha plockat in ett gött kryss och frontat på många hårdskådare som hann se fågeln uppe i Bohuslän i juli 1999.

Inga poäng kan delas ut, men nära var det för herr Kornestedt som hade just sottärna med på sin lista.

 

2010-06-08 Vädermässigt är det fortfarande giftigt, så att det dyker upp en Grön biätare vid Lerkliv på Gotland är nästan förväntat! Hage har den på sin lista, men är som vanligt inte med i första dragledet, utan avvaktar och hoppas att den ska dyka upp i Varberg istället!!!

Får man göra så?

 

2010-06-16 Försommar-rarrisarna fortsätter att dyka upp, denna gång en Rödhuvad törnskata som hittad vid Ripa sandar, Kristianstad i Skåne. En herre har den på sin lista men han gillar inte att dra på vardagar då jobbet lockar allt för mycket! Att dra på helger äe heller inte bra, då familjen också ska ha sitt;) Sin vana trogen avvaktar Pontus detta drag för att hellre få in den på Platsarna när han är ute med barnvagnen!

 

2010-06-17 Larmen fortsätter att trilla in, tyvärr visar det sig att flertalet av raritetsfynden är på otillgängliga öar :-( Denna gång larmas en hane Rödfalk ut från Muskmyr på Gotland! Den har setts redan den 14: e men efterbestäms på foton, och återfinns på samma plats tre dagar senare!!

Att hinna dra var inte att tänka på, då falken hittades på morgonen och sågs dra iväg redan vid 9-tiden! Torbjörn saknar fortfarande arten, men hade ingen chans denna gång, så nu är det bara att ta nya tag och hitta en vid Smedsgård istället ;-)

 

2010-06-27 Döm om vår förvåning, då det dyker upp ytterligare en Rödhuvad törnskata, denna gång vid Glumslövs backar straxt norr om Landskrona, även denna i Skåne! Larmet går kl 17.00 och Pontus blir uppringd för att få ev. vetskap om att ett kryss finns att hämta inom lagom dragavstånd! Men som vanligt går det inte att släppa allt vad båtar, hus, hem och familj och bara dra, utan här ska planeras å fixas i det längsta! Detta innebär att kl 19.00 börjar bilresan ner, vilket i sin tur betyder att det hinner bli ganska mycket kväll innan herrn ens är på plats, vilket i sin tur innebär att chansen att törnskatan fortfarande är vaken då Pontus är på plats är försvinnande liten!!!

Mirakel har hänt förr, och med en hel kvart till godo plockar Pontus in sina första SJU poäng för året och kliver upp på en betryggande andraplats i årets utmaning! Stort GRATTIS Pontus, till några välförtjänta poäng och en efterlängtad skammis äntligen avklarad!

 

2010-07-06 Juli brukar innebära glest med fågel men ganska tunga sådana när de väl hittas! Öland dänger till med en Ökentrumpetare nere vid Ottenbyområdet och uppåt Schäferiängarna. Ingen av Varbergsgänget drar denna dag, då fågeln sågs på morgonen för att sedan försvinna fram på dagen. Dagen efter hittas fågeln åter och nu börjar telefonkedjan gå varm. Lasse är som sig bör het på att komma iväg, men har svårt att locka med sig de fortfarande jobbande Hage och Pontus.

Morgan har dragit till Norrland och vet fortfarande inget!! Dock lyckas herr Olsson dupera Torbjörn o Kajsa att haka på, så på eftermiddagen den 7: e är de på öa för att leta, dock utan att lyckas, då fågeln åter är puts väck! Dagen efter händer samma sak igen, och nu kan Lasse inte hålla sig, utan drar likt en halvoljad blixt! Lasse var inte framme förrän vid 19-tiden den 8:e men hänger då in sin efterlängtade trumpet! En fantastiskt liten fågel på ca 500 m håll är verkligen njutning på hög nivå ;)

Den lille ökentrumpetaren saknas på alla listor så inga poäng delas ut, men Lasse tar ett kliv upp på den så viktiga Sverigelistan. Grattis till ett tungt kryss!!

 

2010-07-30 Sommarstormar brukar sällan ge några mängder med fågel, däremot kan det ibland handla om ganska roliga arter. En Gulnäbbad lira ses först vid Hållö i Bohuslän för att sedan kunna följas ner till Vinga i Västergötland, men tyvärr inte längre söderut. Den enda att sakna arten är direktör Grönvall, men dessvärre var han ej på plats denna dag och gick därför lottlös denna gång!

 

2010-08-25 Efter en väldigt lugn sommar utan några tyngre rarrisar så börjar västvindarna göra sig påminda i slutet av augusti. Det blåser friskt under två dygn vilket trycker in en del arter och det går bud på både Balearisk och Gulnäbbad lira utmed kusten! Vid tvåtiden så skräller det till ordentligt, då det larmas en Större lira vid Kullens fyr i Skåne. Flera i gänget saknar denna ytterst svårsedda och ovanliga lira men endast Anders och Morgan har den med på sin lista!

Morgan verkar kunna dra men är inte riktigt så snabb och het som man kanske borde vara en gång som denna dag, då man egentligen skulle ta en dag ledigt och dragit ner till Laholmsbukten och kikat på alla liror och labbar som sågs där under hela dagen! Var Anders håller hus förtäljer inte dagens historia!

Att hinna dra ner på liran var kört med facit i hand, då den sågs vid ett antal tillfällen under en timmes tid, för att senare ses på den Danska sidan! Tyvärr inga poäng att dela ut, så fortfarande är Rookien i topp med sina tio poäng!!

 

2010-10-10 Efter en ganska händelsefattig och seg september, dock med någon dags blåst som lite plåster på såren, så börjar det hända saker i oktober. En Vitvingad lärka hittas på Holmögadd utanför Umeå, och i samband med den så hittas även en Sibirisk piplärka, vilken både Pontus och Torbjörn plockat med i sina listor!!

Tyvärr var ingen av herrarna i farten så några poäng att dela ut blev det inte nu heller :(

Lärkan hade ingen i gänget lyckats pricka in så där blir det nollrunda för hela högen!

Därefter börjar det dyka upp blåstjärtar och gröna vingband lite överallt, framförallt på ostkusten. På Öland hettar det till helgen 9-10 oktober då det hittas brunsångare, videsångare, många taiga och kfs och så en bomb i form av en Svartstrupig järnsparv som ringmärks och släpps efter sedvanligt uppvisande. Morgan är den ende att ha den med på sin lista så här har han chans att rycka tag i 10 goa poäng, men väljer att gå på familjemiddag istället!! Vad händer med dagens kryssare??

Lasse drar själv och hamnar på ön när svartstrupen inte har setts på fyra timmar!! Efter en timmes väntan och suktande börjar stressen över allt jobb som väntar där hemma att ta överhand så moloken och eländig börjar den tunga hemresan igen :(

Efter att ha passerat Nybro så kommer dock ett positivt larm som får Lasse att tvärvända igen och köra som en galning tillbaks till udden, där han möts av beskedet, att den sågs ju bara i tio sekunder av en observatör!!! Dock skulle det hetta till lite när han väl är på plats, för visselpipan ljuder från fågelstationen, och man börjar hetsa på en ev. guldtrast som skulle flugit förbi alldeles nyss. Udden finkammades och NU hittas äntligen den Svartstrupige igen till Lasses glädje! Det blir inga poäng i utmaningen, men ett riktigt tungt kryss är inte att förakta!! Stort GRATTIS till ett lyckat tokdrag :D

 

2010-10-12 Det var inte slut med järnsparven som behagade stanna kvar eftersom den var utmärglad och troligen flugit långt då den fångades på Ottenby. Med en fettklass 1 så var ju chansen god att fågeln skulle stanna någon dag. På tisdagen drar Hage tillsammans med Dävander, Munk och Fagefors och kryssar enkelt in denna tunga rarritet! Två dagar senare dyker så Anders och Lasse upp på ön tillsammans med Andy och kryssar även de glatt in järnsparven!

På torsdag eftermiddag dyker så Pontus, Torbjörn och Morgan upp på ön, och har högt ställda förväntningar på att fågeln ska vara kvar!! Vi som kryssat den hoppas kanske inte på samma sak ;) Nu borde den väl vara fet nog att dra, tänkte kanske dessa herrar i illa dold förtjusning!!

Men till glädje för även dessa sent anlända herrar så var sparven kvar på fredagen och visade sig närgånget för alla som ville se den!! Morgan har gjort ett klokt val i att gardera sig med två tunga järnsparvar på listan lyckas nu pricka in en ny art och plockar in den andra TIO-poängaren i årets Utmaning! Folkets jubel och stort GRATTIS till denna smarta taktik.

Under helgen som gick och början av veckan har inneburit ständigt blåsande från öster, vilket visat sig i massor av östliga inslag bland fåglarna. Vad som helst kan hända, så när larmet går den 12 oktober om en ringmärkt Starrsångare ute på Häradskär utanför Valdemarsvik i Östergötland så blir man inte förvånad! De flesta jobbar och drar inte på denna fågel, som dessutom saknas på allas listor!!

DET ÄR NU MAN SKA VARA UTE I FÄLT..............

 

2010-12-31 Sen hände ingenting och sen ingenting och till sist var året till ända!!!! Vintern kom redan i november, vilket gjorde att efter Ölandshelgen så verkade landet tömmas på fåglar! TRIST :-(

Speciellt jobbigt var det för Hage, Lasse å Torbjörn som i och med det snöpliga slutet på goa östliga vindar och massor av rarrisar i varje buske och istället snö gjorde att denna trio blev helt lottlösa!

I och för sig så är ju Tobbe van sedan innan, och Hage har ju inte ståtat med allt för många plockade poäng, men Lasse grämer sig nog fortfarande för att den där Tjocknäbbade doppingen inte dök upp när han kollade Varbergs hamn kl 16.00 den 31 december :-(

Gladare är säkert både Anders (premiärvinnare) och Morgan (ärrat proffs!) som båda får dela på årets ärorika seger, bägge på ynka TIO poäng! STORT GRATTIS till er båda önskar tävlingsledning och övriga deltagare!

Pontus, sin vana trogen, ser till att inte gå lottlös ur det hela, och plockar till slut SJU poäng genom att någon kastade en rödhuvad törnskata på honom!? För han hinner och kan ju inte dra, då Kerstin har laddat bössan med salt ;-) Stort Grattis även till dig Pontus.

Att en rookie kliver in och sopar banan får vi väl se som ett undantag (även om Anders har vart med ett tag å KANSKE har lite koll på vad som kan hända i fågelmarkerna, så jag vill kraftfullt uppmana alla deltagare att se till att bryta den negativa trenden med färre och färre poäng för varje Utmaningsår som går och satsa stenhårt på år 2011!

 

Nu återstår bara för herrarna Kornestedt och Svensson att toppa det otroligt kulinariska mästerverk som Pontus så högtidligt (kanske lite sent, eller?) och storslaget bjöd oss andra på efter förra årets fina vinst!

 

GOTT NYTT SKÅDARÅR mina herrar!

 

 

 

© Stefan Hage 2010. E-post adress stefan@birds.se