UTMANINGEN 2011

 

2004

2005 2006 2007 2008 2009 2010

 

Tävlingen går ut på att välja ut 20 arter, som man inte har sett i Sverige och som man tror att man kommer att se under år 2011. Poängfördelningen fungerar som så här:

Prefix 0 = 20, Prefix 1 = 10, Prefix 2 = 7, Prefix 3 = 5, Prefix 4 = 3 och Prefix 5 o 6 = 1 poäng. Alltså ju tyngre art desto mer poäng! Skulle man dessutom hitta arten själv dubblas poängen!
Hittar någon en art som andra får X: a så renderar detta 5 poäng.

 

Blå text för avklarade arter, grön text för dippade arter, röd text för arter som missat p.g.a slarv! Lila text för nya Sverigearter som man åtminstone prickat in utan att för den delen ha sett/dragit på fågeln!

 

Pontus Grönvall
376
Stefan Hage

429
Anders Kornestedt
425
Lasse Olsson

423
Morgan Svensson
412
Torbjörn Vik

395
Gulnäbbad lira Dvärgskarv Glasögonejder Svartand Större lira Svartbrynad albatross
Balearisk lira Dvärgrördrom Större lira Tjocknäbbad dopping Balearisk lira Dvärgrördrom
Ormörn Gåsgam Balearisk lira Örnvråk Mindre albatross Gåsgam
Småtrapp Dvärgörn Spetsstjärtad petrell Dvärgörn Dvärgskarv Ormörn
Dvärgsumphöna Eleonorafalk Stormsvala Eleonorafalk Dvärgrördrom Rödfalk
Rödvingad vadarsvala Sandsnäppa Stillahavslom Sandsnäppa Örnvråk Rödvingad vadarsvala
Styltlöpare Större gulbena Dvärgskarv Rödhalsad snäppa Dvärgörn Sandsnäppa
Sumpvipa Rödnäbbad trut Eleonorafalk Tundrasnäppa Eleonorafalk Långnäbbad mås
Gulbröstad snäppa Gråvingad trut Prärietrana Skrikstrandpipare Småtrapp Spetsbergsgrissla
Wilsonsimsnäppa Svarthuvad trut Kaspisk pipare Svarthuvad trut Kaspisk pipare Dvärguv
Tornuggla Långnäbbad mås Amerikansk skogssnäppa Präriemås Sumpvipa Blek tornseglare
Dvärguv Kärrtärna Fläckdrillsnäppa Långnäbbad mås Rödhalsad snäppa Kalanderlärka
Fjälluggla Skatgök Sandsnäppa Kärrtärna Svarthuvad trut Asiatisk kalanderlärka
Kalanderlärka Blek tornseglare Rödnäbbad trut Dvärguv Präriemås Sibirisk piplärka
Klippsvala Grön biätare Sandtärna Alpjärnsparv Långnäbbad mås Stäppsångare
Sibirisk piplärka Rubinnäktergal Sottärna Bruntrast Kärrtärna Fältsångare
Nordsångare Guldtrast Skatgök Vandringstrast Sibirisk järnsparv Sammetshätta
Lundsångare Fältsångare Alpseglare Fältsångare Fältsångare Ökensångare
Tallbit Taigaflugsnappare Blek tornseglare Ökensångare Ökensångare Nordsångare
Tallsparv Ökenvarfågel Bergsångare Klippsparv Ökentrumpetare Azurmes
1 10 - 30 10 12

Här kommer uppdaterad information att finnas om tunga drag på arterna under år 2011.

 

Året inleddes med kyla och snö i hela landet precis som förra året! Väldigt lite fåglar i markerna vilket gör att året startar väldigt trögt!.

 

2011-01-01 Dock är det som vanligt en del häckfåglar med på listan vilket gör att man får sätta lite färg på årets Utmaning redan nu! Pontus har återigen Fjälluggla som given kandidat, och under hösten och vintern har det setts en hel del ugglor borta i öster, vilket gav några fynd även i vårt avlånga land. En individ sågs utanför Åkers Styckebruk den 1 januari och vid Sebberneby på Öland sågs en fjälluggla den 2 januari, så året börjar bra för den arten!

Tyvärr var ju Pontus i Florida denna period, så någon vit uggla har herr Grönvall ännu inte lyckat se!

 

2011-05-05 Inget händer på hela våren! Men så stundar avfärd för fem av sex deltagare på en resa till Georgien-Turkiet den 5:e, och vad behagar dyka upp samma förmiddag! Jo en Bergsångare hittas sjungande ute på Hönö i Göteborgs skärgård!!
Det tog ett bra tag innan den var säkert bestämd, vilket gjorde att gänget som skulle dra inte fick tillräckligt med tid att dra ut på denna hett saknade art (för vissa av utmanarna). Anders Kornestedt hade den med på listan och bommar därför årets första tio-poängare!

 

2011-05-12 Den så hett efterlängtade och flitigt omnämnda Provencesångaren dyker så plötsligt upp i mellersta lunden på Öland. Ingen har den med på listan, men Lasse som inte befinner sig i Turkiet har nu en fin chans att plocka in en tung art, men han bommar tåget och sitter antagligen med korslagda ben och rättar skrivningar ute i sin trädgård och njuter av vårens ljuvliga blomdoft!

 

2011-05-15 En art som vissa år ses på ett flertal lokaler utmed syd och västkusten är Sandtärna (för övrigt en relativt vanlig art på de flestas listor ;)) Dock saknas den av Anders som dessutom har tagit den med på sin lista! En fågel hittas nere vid Nabben den 15 maj, då Anders är på hemväg från Turkiet, så den blev det ju inget med! Den 21 maj ses en fågel sträcka förbi södra udden på Öland, den 22 maj ses en fågel ett kort tag vid Rönnen väster om Ängelholm i Skåne. Kanske är det samma fågel som hittas den 57 maj nere vid Ängsnäset på Falsterbohalvön? Den 2 juni så ses ytterligare en Sandtärna nere vid södra udden på Öland igen!

Notabelt är att inga av tärnorna var dragbara så Anders ståtar fortfarande med lucka på denna art!!
Kanske dax att dänga in en nere vid Smedsgård? En 7-poängare värd att kämpa för kanske?!

 

2011-05-18 Den till för några år sedan helt ouppnåeliga Ökentrumpetaren verkar bli en allt vanligare gäst hos oss. Denna dag hittas en honfärgad fågel straxt öster om Hörte hamn i Skåne. Fågeln larmas flitigt, så Hage flippar ur och drar tillsammans med Dävander och Lappen på tidig eftermiddag. Väl på plats hängs denna rosa lilla juvel in ganska omgående!
Morgan som har den på sin lista har lite problem med takläggning och kommer inte iväg förrän vid fem-tiden, då tillsammans med Tobbe. Resan ner går troligen i ilfart, och när de väl är på plats ser de en bekant Unger som ser fågeln. När de precis är framme hos honom så flyger fågeln ner och försvinner bakom ett krön. Folk som står nere vid vägen några hundra meter bort hojtar att de ser fågeln så snabb förflyttning var att föredra! Väl framme får Morgan & c/o höra att fågeln precis flugit tillbaks igen!!
Nåväl, nytt sprintlopp tillbaks till ruta ett igen. När de kommer fram hör de att nu flyger den ner och landar i maskrosfältet. Phust!! Ska det aldrig lyckas? Nu börjar ett febrilt spanande men medan mörkret faller är gänget tvungna att konstatera att någon Ökentrumpetare skulle de inte få se!

Årets första dipp och inga poäng att dela ut denna gång!
Man kan dock åter igen konstatera att maj månad verkligen kan leverera om väder och vind är gynnsamt.

 

2011-05-19 En annan efterlängtad liten sångare som 4 av 6 i utmaningen har med på sin lista är Fälstångaren, en sådan ringmärktes uppe vid Västerfjärden i Umedeltat. Lite långt att dra, och endast sedd vid ringmärkningstillfället. Trodde man, för den 27/5 så återfångas fågeln och visas upp för en skara västerbottningar som hunnit till platsen. Vi sörlänningar får fortsätta sukta efter denna typiska ringmärkarart!

 

2011-05-26 Året verkar bjuda på många godbitar av diverse kvalitet, men med gemensam nämnare i att de endast ses under några få timmar!
Denna kväll hittas en Styltlöpare vid Oset utanför Örebro. Fågeln hittas vid 19-tiden, larmas vid 20-tiden och drar iväg kl. 22.45. Pontus saknar denna långbening, men hinner så klart inte med i svängarna utan hoppas nog på en obs på hemmaplan för att slippa åka så långt! 

 

2011-05-31 Åter igen visar sig maj vara den hetaste månaden när det gäller godis ute i markerna!

En Dvärguv ringmärks tidigt på morgonen nere vid Hoburgen på södra Gotland. Fågeln visas och släpps och är sedan spårlöst bort, vilket gör att de tre herrar i gänget som saknar arte slipper fundera mer på en snabbvisit till ön i öster!

När vi ändå är där borta på östra sidan så kan vi väl nämna att vid middagstid så upptäcks en Rödvingad vadarsvala vid Schäferiängarna nere vid Ottenby på Öland! Ännu en het art som flera suktar efter på listan!

Sin vana trogen så blir en rödvingad vadarsvala inte kvar mer än några timmar och tyvärr besannades detta även denna gång då fågeln tar höjd och försvinner in över Lunden och ses ej mer. Dagen efter ses en obestämd vadarsvala kort i nordöstra Skåne, men sen inget mer.

Torbjörn och Pontus som är på väg till ön över Kristi himmelsfärdshelgen hade nog hoppats på ett annat scenario för denna svala!!

 

2011-06-04 När vi nu rullat in en bit i juni så kan vi konstatera att inflödet av östliga subrariteter har varit ganska god tack vare vindar från sydost under en period. Detta har fört med sig ett lite större antal än normalt av en sporadisk häckfågel i landet, nämligen Lundsångare. De första fynden gjordes runt 8-9 maj och därefter har fynden ökat ordentligt. Notabelt är att mer än 95 % av fynden görs i de östra delarna av landet.
Pontus som hittills vägrat titta på denna lilla goding måste till sist krypa till korset för att säkra en förstaplats och årets hittills första poäng i Utmaningen. Han befann sig turligt nog på Öland med den ivrigt påhejande familjen och gör ett taktiskt stopp vid Albrunna kalkbrott för att säkra krysset och få äran att plocka hela ETT POÄNG (utmaningens första ett-poängare?).
Ett till synes helt ointagligt försprång, men resterande deltagare kommer att göra allt för att sänka årets alla observationer av Lundsångare i landet för att slippa höra tjötet ;)  Stort Grattis Pontus till en riktig skammis!

 

2011-06-15 Apropå skammisar så kan vi likaväl fortsätta på nämnda spår! Runt midsommar brukar de anlända, Nordsångarna, så även i år, dock första obsen lite tidigare än normalt, då en fågel ses vid en myr väster om Lillblaiken i Lycksele lappmark. Sen trillar flera fåglar in i månadsskiftet juni-juli, på de traditionella ställena runt Kiruna och Abisko. Både Pontus och Torbjörn saknar arten, men verkar uppskatta Svenska södern mer än kryss långt upp i norr. Jobb och familj prioriteras, och en väntad nedkomst gör säkerligen Pontus LIIIITE mindre dragbenägen ;) Att det dessutom finns ytterligare två godingar som väntar  på att kryssas av Pontus där uppe i norr (Träsksångare i Bleckåsen, Alsen Jämtland och vita ugglor i fjällvärlden) verkar bara rinna av denne hårdhudade företagsledare och familjeherre likt vatten på en brinnande eld :-)

Tobbe som egentligen inte har speciellt mycket att ta hand om borde såklart dra ögonaböj men tänker sig nog att skänka bort segern till bättre behövande!

Pontus behåller sin fina ledning ett tag till och petar med sin enda poäng de övriga tävlande i ögonen både en och två gånger ;)

 

2011-07-08 Hur skönt är det inte att vara tvungen att ta en lite ofrivillig semester, och att då kunna dupera sin käresta att det är trevligt i Norrland i år! "Varför åker vi inte upp och njuter av lite brunkulla och andra sevärdheter några dagar" mjukar Tobbe upp Kajsa med när han får vittring på kryss däruppe! Att det är drygt 350 mil tur och retur "glömde" vår käre doktor säkert bort att berätta i sina övertalningsförsök, men Kajsa följer med och får själv kryssa både Träsksångare och andra godsaker!

Nordsångaren som suttit i Hemavan sedan slutet av juni behagar fortsätta att sjunga för fullt, så slitet med många mil i bil glömdes nog så fort de steg ur bilen och fick lyssna på denna skönsjungande lilla lövtittare! Nu börjar det äntligen hända lite på listan, för äntligen har Torbjörn sett till att ha den med här i Utmaningen! Fem rykande färska poäng delas här högtidligt ut och nu tar en värdig kryssare upp ledartröjan och sätter enpoängaren hjälplöst på efterkälken! Grattis Torbjörn till fina slitpoäng och till att för första gången ligga i ledning på Utmaningen :-)

Alla vi andra står hjälplösa bredvid och ser på när dessa giganter slåss om att plocka hem årets race!

 

2011-07-16 Sommarstiltjen vill inte riktigt infinna sig, och tur är väl det! På Öland hittas den 11juli en avvikande varfågel som bestäms till Ökenvarfågel. Den hittar sitt favoritområde vid Bondängen, Ottenby och larmas ut som obestämd den 12 juli! När den sedan bestäms säkert så börjar Hage å Morgan kalkylera om huruvida denna fågel eventuellt vill stanna kvar tills de har chans att dra. Hage jobbar och snickar´n (nybliven stugägare) har tusen saker att göra innan han hinner dra, så dagarna går allt närmare helgen och första chans att åka på fågeln. Bilder på nätet visar att den ruggar en del vingpennor vilket gör att de känner sig trygga med att vänta, och visst, på lördag morgon larmas fågeln ut som vanligt och två timmar senare är gänget på plats för att ÄNTLIGEN kryssa denna saknade törnskata!

Hage har dessutom lyckats få med den på sin lista och jublar glatt då detta renderar hela TIO poäng och en klockren förstaplats i årets utmaning! Grattis-SMS:en ramlar in och mottages tacksamt då en ledning i denna nobla tävling hör till sällsyntheterna för Hage!!

Morgan förblir poänglös, men är nöjd ändå då det blir första krysset för året för hans del!

Vad ska nu sensommarens vadare och höstens rarrisflöde innebära för listan?! Kommer det att hända något, eller är spiken redan islagen i kistan?? Den som lever får se!

 

2011-07-23 Några i gänget saknar fortfarande stormtrollet (Stormsvala) och får nog fortsätta att göra det ett tag till, för de flesta fynd görs numera ute på öarna i Bohuslän, där enstaka fåglar ringmärks på nätterna och släpps långt innan folk hinner fundera på att dra eller ens hinna kliva upp ur sängen! Denna dag ringmärks en individ ute på Hamneskär, Pater-Nosterskären. Anders saknar den men får ingen chans att plocka poäng denna gång!

 

2011-07-27 HIPP HIPP HURRA!!!!!!! Kl 08.17 på morgonen kommer Erik till världen, Pontus förste son och fjärde barn i kullen. Vi alla i Utmaningen gratulerar familjen och önskar lycka till! 
Kan hända att sonen hinner komma före till 400 sedda fågelarter i Sverige, då herr Grönvall d:ä verkar ha tappat all fart när det handlar om kryssande på hemmaplan ;)
 

2011-07-31 Sommar och stiltje!! Nä inte alls! Vid Labans Kvarnar innanför Faludden på Gotland fotograferas en skum glada/vråk, och bilder läggs upp på Svalan. Ganska snart konstateras att det handlar om en Örnvråk, en art som två av deltagarna i årets tävling lyckats pricka in på listan!
Lasse har säkert redan tagit färjan över och hjälper till med att finkamma södra Gotland, medan Morgan som åter börjat jobba, nog mest sitter och svär på jobbet! - "Varför hittades den inte i förra veckan, då kunde jag ju semestrat några dagar på ön med Lena!?"
Nåväl, inga larm kommer under förmiddagen den 1 augusti, men så vid halv tre på eftermiddagen hittas vråken och ses dra iväg på mycket hög höjd åt nordost! Vi får säkert höra mer om denna så svårkryssade vråk.....
På onsdag kväll ringer Morgan, nästan lite yrvaket, till tävlingsledningen och berättar att han först under onsdagen fått igång sitt larm och upptäckt att Örnvråken larmas vilt från Gotland! Han hade inte kommit igång med jobbet, då kollegerna ännu inte kommit från semestern, och är riktigt het på att komma iväg! Hur detta slutar återstår fortfarande att se... På torsdagen den 4 är vråken fortfarande på plats, och den lär nog stanna där ett bra tag!!

 

2011-08-03 Klockan hade hunnit bli tjugo i åtta på kvällen innan larmet kom!! Hett efterlängtad och notoriskt svår!! En ung Skatgök hittas i buskmarker vid byn Ingarp straxt söder om Eksjö i Småland.

Hela skådarsverige hickar nog till och önskar att fågeln inte tänker sträcka iväg under natten, och när morgonen gryr och dimman ligger tungt på platsen så är det nog många av de drygt 200 ditresta kryssarna som hoppas att fågeln valt att stanna kvar. Trots idogt spanande och floggande i buskmarkerna står fågeln inte att finna och besvikelsen är såklart stor.

Två av utmaningens deltagare lyckas pricka in arten på sin lista, men varken Hage eller Kornestedt befann sig i närheten och missar därför en klockren tiopoängare :-(
Morgan & Lasse var på plats under morgonen, säkert enbart för att kontrollera så att eventuella poängplockare verkligen skötte sig på plats, men de fick tyvärr resa hem igen utan att ha kunnat utföra sina uppdrag som kontrollanter, då huvudrollsinnehavaren inte ville vara med på bild!

 

2011-08-08 Gotland ligger väldigt offside, det märks tydligt hos deltagarna i utmaningen då första draget gjordes först en vecka efter första larmet på Örnvråken!! Herr Olsson, herr Svensson och herr Vik drar tillsammans med en utböling (Flodin) över till ön. Som vanligt när Lasse planerar så är boendet inte högprioriterat utan man har fått tips om en billig busskur att övernattar i. Sovsäck och liggunderlag i tre timmar, sen får det räcka med bekvämligheterna!!
Tidig morgon och iväg till Skoge för avspaning av lufthavet. Tidig morgon har hunnit bli lite senare morgon när Morgan ropar ut att -"här är den nog!" På flera kilometers håll ser de örnvråken som skruvar upp i det blå och drar iväg norrut. Som tur är väljer vråken att komma tillbaks och visar sen upp sig kanonfint för de tillresta kryssarna.
Resan hem gick väldigt lätt för kvartetten och stora flin kan fortfarande ses på allas läppar när man träffar dem :-)
Ett hett efterlängtat kryss avklarat och dessutom tio poäng att dela ut till både Lasse och Morgan! Stort grattis till de bägge tävlande och välkomna in i tävlingen efter lång tids frånvaro ;-)
Även Tobbe kryssar men har inte haft förstånd nog att ta den med på listan! Han blir poänglös denna gång och halkar ohjälpligt efter den väldigt tajta trion med TIO-poängare som ligger i topp!

ÄNTLIGEN BÖRJAR DET HÄNDA NÅTT I UTMANINGEN!!!!

 

2011-08-18 Åter igen ringmärks Stormsvalor, nämligen två ex ute på Nidingen. Och åter igen blir Anders utan poäng. Man måste helt enkelt vara ute där det händer och inte i Stockholm eller Göteborg!!

 

2011-08-28 Hösten börjar närma sig, och denna dag händer något unikt i svensk fågelskådarhistoria! En Ormörn hittades under fredagen i trakterna norr om Trelleborg. Fågeln är kvar på lördagen och då drar Dr. Vik snabbt ner i regnet för att få kryssa, men biter i gräset och drar hem vid 15-tiden, och precis lagom ute vid västkusten larmas fågeln ett flertal tillfällen! Vänder vår doktor tillbaks?? Inte då. Hemmet lockar. Dagen efter, (alltså idag!) så är Tobbe i Göteborg för ett mindre träningspass (nån mil i löparspåret) och inväntar där första larmet för att då börja draget ner genom landet igen. Först vid tre-tiden på eftermiddagen är han på plats men lyckas då ÄNTLIGEN få in denna hett efterlängtade rovfågel!
Och nu till det UNIKA.... Aldrig förr har väl Torbjörn varit i ledning i denna tävling, men idag händer det :-) Tobbe plockar SJU nya poäng och tar därmed en solklar ledning i årets UTMANING med sina tolv poäng! Stort grattis tillönskar övriga deltagare och hoppas givetvis att kryssandet inte är slut för året ännu.....
I eftersnacket kring det unika så har det framkommit att under en 8-dagars period i våras intog Tobbe förstaplatsen i och med de fem poängen som Nordsångaren renderade, så det unika visade sig vara bara halvunikt :-) !!

 

2011-09-17 Tidig höststart med årets första fynd av Sibirisk piplärka, hittad på ön Understen i Singö skärgård i norduppland! Dagen efter ses olika exemplar vid Lindänget i Dalarna och på Rödkallen i Luleå skärgård. Detta är bara början på en fin höst med många fynd av arten, med koncentration till öar utmed ostkusten. I början av hösten längre norrut och med fynd längre söderut i början av oktober och framåt. Två eminenta medlemmar i tävlingen har den på sin lista men av olika anledningar väljer herrarna att inte dra till Skåne, Blekinge, Öland, Sörmland, Uppland, Dalarna, Västerbotten eller Norrbotten för att pricka av denna allt vanligare höstart!! Poänglösa (ännu så länge) blir dessa herrar med mycket trötta startblock men året är inte slut ännu!!

 

2011-10-11 Höststormar brukar alltid var populära, och även så denna höst. Augusti och september brukar vara toppmånader för arten, men i år dröjde det enda till den 11 oktober innan årets första Baleariska lira obsades vid Vedholmen på Käringön i Bohuslän. Tyvärr sågs den enbart däruppe och dessutom sträckande norrut, så någon chans att förbättra sin lista med den arten gavs inte denna gång! Pontus, Anders och Morgan får vässa havsfågelskådarkunskaperna och tiden vid kusten i rätt tid, så kanske att dom kan plocka lite poäng nästa gång chansen dyker upp!

 

2011-11-05 Skådarsäsongen är lite granna på upphällningen, men värmen håller kvar en del stenskvättor, östliga svarta rödstjärtar mm så loppet är inte kört ännu!
I Småland kör man sitt traditionella höst-race och lyckas vaska fram en Blek tornseglare vid Vista Kulle en bit norr om Husqvarna! Tre herrar i Utmaningen saknar arten och kunde lätt plockat in goa poäng!! Men Hage var i London, och vad de två andra tävlande herrarna höll på med förtäljer inte historien! Poänglöst blev det för alla i vilket fall!! Ska vi redan nu börja hurra för Doktorn, eller händer det mer, denna höst!!??

 

2011-11-12 Plötsligt händer det!!! En gång tidigare har en av deltagarna lyckats pricka in en ny art för Sverige och dessutom hinna dit för att kryssa fågeln!
Denna gång är det en Bruntrast som hittas vid Låssa K:a i Upplands Bro i Uppland. Den hittas ganska sent på dagen så sörlänningar hinner inte dra upp i tid, men fågeln är kvar i skymningen och ger lite förhoppningar om att den kan vara kvar nästa morgon!!
Vid samtal med maestro Olsson så är han inte alls beredd att dra och missa Fars dag som är på söndag!! Men vi andra tror så klart inte  på honom utan VET att självklart kommer han att vara bland de första att vara på plats många timmar innan gryning och lyssna in trastens flaxande så att den är klar när resten av kryssarhorden börjar närma sig :-) På söndagen är det ca 500 pers på plats och allmänt jubel utbryter då trasten verkligen är kvar! I det allmänna tumultet så kommer fram på förmiddagen ett larm från vår maestro som kryssar och jublar ikapp med resten av tillresta skådare på plats!
Chansen är liten, men Lasse visar verkligen hur det ska gå till att välja ut en ny art för landet och dessutom få se den! Vi andra kan bara buga och bocka och skicka massor av GRATTIS till ett mycket tungt och fint kryss (njutningsfulla bilder finns på Lasses hemsida). Dessutom ett stort grattis till det som troligen blir spiken i kistan på årets utmaning, då det renderar tjugo ärofulla poäng. Detta betyder att Tobbe blir rejält frånåkt med sina 12 poäng, då Lasse hamnar på smått ointagliga 30 poäng!! Sug på den karamellen ni.....
 

2011-12-31 Hösten fortsätter i blåstens tecken men inga tyngre arter typ större liror eller annat godis som kan påverka utgången dyker upp, så med bruntrast som sent facit så plockar Lasse hem årets Utmaning med verklig bravur! Vi andra kan bara drömma om gråvingade trutar, glasögonejdrar och annat godis men vad hjälper det nu!!
Ett STORT GRATTIS LASSE är på sin plats och vi ser alla fram emot den fantastiska bjudning och den prisutdelning som vi andra kanske får äran att komma på så småningom :-) Hela 30 poäng är riktigt bra och det lär dröja innan någon hamnar på såpass höga poäng igen!

Dessutom passar tävlingsledningen på att skicka ett lite mindre Grattis Torbjörn till en fint skött utmaning 2011 med resor till norr och öster för att plocka in lite häckfåglar å annat ;-) Detta renderade 12 fina poäng och därmed snuvar han både herrar Hage och Svensson på andraplatsen, med endast två poäng tillgodo (fullt tillräckligt, trots att det handlar om häckfåglar och dussinarter)....

 

GOTT NYTT ÅR och väl mött i nästa utmaning!

 

© Stefan Hage 2011. E-post adress stefan@birds.se